Mellkas CT: megnagyobbodott nyirokcsomók

55 éves nő vagyok, az alábbi CT eredményt kaptam. A napokban küldtek tovább hasi CT-re. Kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján milyen potenciális daganatos betegség/áttét jöhet szóba? Ezek közül mi a legvalószínűbb és miért? Válaszukat hálásan köszönöm!

Leletem: Mediastinum kiszélesedett, benne mindkét oldalon a hilusokban jobb oldali túlsúllyal, számos patológiás méretet elérő nyirokcsomó ábrázolódott. A jobb hilus környezetében csökkent transparentiájú, dystelectasiás terület látható. Az aorta norm lefutású, tágasságú. Jobb oldalon a nyirokcsomók a bronchusokat kompromittálják. Bal oldalon a csúcsban pleura függő 4 mm-es góc látható. Pleuralis folyadékgyülem nem látható. A tüdő a parenchymában máshol körülírt eltérés nem található. Mellékvesék eltérés nélkül. Paraaorticusan bal oldalon néhány apró patológiás méretet el nem érő nyirokcsomó ábrázolódott.

Önnél a a CT vizsgálat a tüdőkapukban (hilusokban) megnagyobbodott nyirokcsomókat mutatott, amelyek lehetnek valamely daganat áttétei vagy valamilyen hematológiai (vérképzőrendszeri) betegség kapcsán megnagyobbodott nyirokcsomók. Ugyanakkor a tüdőben nem igazán ábrázolódott olyan góc, amely pl. elsődleges tüdődaganatnak (tüdőráknak) felelne meg, ezért javasoltak további vizsgálatokat, hogy a has állapotát is fel lehessen térképezni CT vizsgálatokkal, hogy ott van-e valamilyen kóros eltérés.

Csak ez alapján a lelet alapján nem lehet megmondani, hogy milyen daganatos betegség jön szóba, még azt sem lehet megmondani, hogy valamilyen úgynevezett szolid (tehát egy konkrét gócban megjelenő primer) tumorról van-e szó vagy hematológiai (vérképzőrendszeri) betegségről, amikor például a limfóma esetén egyszerre több helyen is megjelenhet a betegség. Ugyanakkor csak a CT alapján még a rosszindulatúság sem teljesen biztos, azt citológiai vagy szövettani vizsgálattal kell alátámasztani.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdő CT vizsgálati eredmény
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top