Mellkas CT, nyirokcsomók (jelige: lymfoma)

A pajzsmirigy aszimmetrikus jobb lebenye nagyobb, bal oldalon kevés mirigyállomány látható. Szerkezete minimálisan inhomogén. Az axillákban mindkét oldalon néhány 9-10 mm nagyságú nyirokcsomó figyelhető meg zsíros hilussal. A mediastinumban az aorto pulmonalis ablakban egy 6 és egy 8 mm nagyságú nyirokcsomó ábrázolódik. A bal hilusban egy 6 mm nagyságú nyirokcsomó figyelhető meg. A szív alakja normális, a pericardium lemezei között folyadék nem látszik. Mindkét csúcsban kis kötelezettség figyelhető meg. Az alsó lebenyek területén dorsalisan subpleuralisan keskeny sávban dystelectasiás tüdőterület látszik, egyéb kóros a tüdőben nem látszik.

Ez egy mellkas CT, mert a nyaki nyirokcsomót kivették és nem tudják egyértelműen megállapítani, hogy beteg vagyok-e vagy nem.

Fontos lenne tudni, hogy az eltávolított nyaki nyirokcsomó szövettani feldolgozása milyen eredményt hozott, gyulladást, daganatot vagy más elváltozásra utaló képet. Jeligéje alapján azt valószínűsítjük, vagy a szövettani feldolgozás, vagy a klinikai kép alapján limfóma gyanúja merült fel (vagy limfóma igazolódott), ami a nyirokrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség.

A szövettani vizsgálat részletesebb információt adhat arról, hogy milyen viselkedésű betegséggel állunk szemben. Ugyanis a limfómáknak is két nagy alcsoportja van: Hodgkin limfóma és Non-hodgkin limfóma, de ezeken belül is különböző szövettanú és viselkedésű betegségek léteznek.

A levele szövegében leírtak alapján nem állapítható meg, hogy milyen céllal történt a mellkasi CT vizsgálat, de feltételezzük, hogy ennek célja státuszrögzítés, vagyis annak megállapítása, hogy a betegség mennyire terjedt szét a szervezetben, például érinti-e a mellkas közepén lévő nyirokcsomókat vagy egyéb helyen aktív-e.

Abban az esetben, ha az eltávolított nyirokcsomóban nem a jeligéjében jelzett limfóma, hanem más típusú rosszindulatú daganat áttétét találták, akkor valószínűleg jelenleg a primer tumor (elsődleges daganat) keresése folyik, ami rosszindulatú sejteket tartalmazó nyaki nyirokcsomónál gyakran lehet a mellkasban.

A nyaki nyirokcsomó szövettanának ismerete lenne elsőrendű fontosságú az Ön számára is, hogy érthesse, hogy milyen kivizsgálás zajlik jelenleg. A levelében beküldött CT felvétel leírásán a hónaljakban (axillákban) látnak a szokásosnál kissé nagyobb nyirokcsomókat, illetve a mediastinumban (a gátorüregben, vagyis a mellkasban a két tüdő között elhelyezkedő középponti részen) is leírnak nyirokcsomókat. Ezek mérete jelenleg nem utal arra, hogy ezeket rosszindulatú daganat okozná. A pericardium a szívet kívülről beburkoló savós hártya. Az alsó lebenyek háthoz közelebbi (dorzális) részén kissé légtelenebb (disztelektázis) terület látszik a pleura (mellhártya, a tüdőt kívülről borító savós hártya) közelében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos betegets
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat? 
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Non-Hodgkin limfóma kiújulhat?
Non Hodkin kór, 4-es stádium
Hodgkin kór: kell a kemoterápia?
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák?
Nyirokmirigy, limfóma
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top