Mellkas CT, nyirokcsomók (jelige: Mi bajom van?)

Voltam CT-n, s az orvosom nem sok mindent mond róla. Érdeklődnék, hogy ez mit jelent?

A mediastinum területén számos nyirokcsomó figyelhető meg, melyek többsége 5-10 mm-es, kerekded, ezeken kívül precarinalisan néhány nagyobb is van, melyek rövid átmérője 10-12 mm. Subcarinalisan conglomeratumnak tünő képlet van, mely kb. 33×20 mm-es. Distalisabban az oesophagus kontúrja mellett 12 mm-es kerekded nyirokcsomó van. Amennyire nativan megítélhető, a hilusokban nagyobb nyirokcsomó nincs, de a jobb oldaliban több kisebb sejthető.

Pleuralis folyadékgyülem nincs. Intrapulmoalisan a bal s9-nek megfelelően lateralisan kis pleuramegvastagodás és ezzel összefüggésben subpleualis septum-megvastagodások észlelhetők. Jobb oldalon a 4. segmentumban igen apró lágyrészgóc van. Két hasonló figyelhető meg a basison, és a jobb hilus mögött paravertebralisan is. A továbbiakban a tüdőparenchyma tiszta.

Vélemény: Az előző vizsgálattal összehasonlítva progressio észlelhető a nyirokcsomó statusban. Az intrapulmonalis eltérések igen aprók, nem karakterizálhatók pontosan.

Ez írták a papírra. Kérem írják meg, hogy ez mint jelent?

Csak önmagában egy leletet, a kórelőzmények ismerete nélkül nem lehet teljes biztonsággal értékelni. Az Ön mellkasában a gátorüregben (mediastinum), vagyis a két tüdő közötti területen nyirokcsomókat írnak le: 5-10 mm-esek normálisan is előfordulnak, a 10-12 mm-es rövidebb átmérőjűek a szokásosnál nagyobbak. A carina (karina) alatt, vagyis ahol a két hörgő leágazódik a főhörgőből, található egy nagyobb nyirokcsomóhalmaz (konglomerátum).

A nyelőcső (oesophagus, özofágusz) mellett is van egy kissé megnagyobbodott nyirokcsomó. A hilus a tüdőkapu, vagyis a jobb, illetve a bal tüdőnek azon része, ahol belép a főhörgő, és be-ki lépnek a nagyerek.

A mellhártya lemezek között (pleurálisan) nem szaporodott fel a folyadék, ez így normális. A tüdő bal oldali 9. szegmentjében kissé megvastagodott a mellhártya (pleura) és a mellhártya alatt, a tüdő lebenykéit elválasztó kötőszövetes lemezek (szeptumok) is megvastagodtak. A tüdőben további kicsiny gócokat is leírnak, de ezekről apró méretük miatt nem mondható meg, hogy pontosan mik ezek. A mellkasban leírt nyirokcsomók progressziója azt jelenti, hogy számban és/vagy méretben növekedtek az előző vizsgálathoz képest.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdő CT: gócok a tüdőben
Tüdő röntgen, tüdő CT
Mellkas CT: daganat?
Mit jelent a CT leletem?
Mellkasi CT vizsgálat lelete
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Véres köpet és dohányzás
Mellkasfolyadék, COPD

Top