Mellrák: citológiai lelet mastectomia előtt

Két hete fedeztem fel egy csomót a mellemben! Már ki van tűzve a műtét időpontja, valószínűleg teljes mastectomia lesz (32 éves vagyok, Clostylbegitet szedtem 4 évvel ezelőtt). Kérem szépen, hogy fordítsa le nekem a citológia eredményt, mert nem igazán értem.

Bal emlő belső alsó részén 8×5 mm, echoszegény solid képlet van a bőrfelszín alatt 11 mm-re. A jobb emlőben 8×7 mm kerek, szabálytalan kontúrú, echoszegény, solid képlet, bőrfelszíntől 10 mm-re.

Mindkét helyről származó kenetben lényegében ugyanaz látható, de az I. sz (bal) anyagban lényegesen több sejt mutatkozik. Mindkét keneten lymphoid elemek között szinte kizárólag disszociáltan, de néhány kisebb szabálytalan csoportot is képezve atípusos hyperchrom, néhol enyhén tejüvegszerű magú daganatsejtek figyelhetők meg nagyobb nucleolusokkal. Markáns cytoplasma legtöbbször nem ábrázolódik.

Alapvetően emlőcarcinoma igazolható. A nagy fokú lymphoid sejtes beszűrődés miatt felmerül esetlegesen noduláris carcinoma lehetősége is.

WHO: 4db 29400 diagnosztikus aspirációs/exfoliatív citológiai víz
BNO: C5090 emlő rosszindulatú daganata k.m.n
Snomed: M 80103 carcinoma k.m.n.

A solid (szolid) képlet azt jelenti, hogy tömör, sűrű szövetet tartalmazó képlet. Mind a két emlőből vettek citológiai vizsgálatra mintát ezekből a képletekből, és mind a két emlőben daganatos sejteket láttak. A nucleolus magyarul a sejtmagvacska, a sejtmag állományában látható tömörebb rész, amely RNS-t (ribonuklein savat) tartalmaz, amelynek szerepe van a sejtosztódás folyamatában.

A lelet utolsó 3 sorában található kódok a statisztikai feldolgozáshoz, az OEP-felé adott jelentéshez használt kódok (a WHO kód arra utal, hogy milyen beavatkozás történt), a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kód a C5090, amelynek jelentése az, ami utána odaírásra került, tehát emlő rosszindulatú daganata. A k.m.n: jelentése közelebről meg nem határozott (tehát például nem azt írták, hogy a bal emlő belső-alsó kvadránsának, negyedének daganata). Az M kód morfológiai, vagyis szövettani kód: a carcinoma hám eredetű rosszindulatú daganatot jelent, de a citológiai eredmény alapján pontosabban ezt sem határozzák meg.

A szövettani rosszindulatúság kimondása megtörtént a citológiai vizsgálat alapján, s ez elég ahhoz, hogy műtétet javasoljanak (az operáció megtervezésekor esetleg érdemes átbeszélni az esetleges későbbi helyreállító, rekonstrukciós műtét eshetőségét is az orvossal). A részletesebb szövettani vizsgálat majd a műtéti anyagból készülhet, hiszen ott nemcsak néhány, a daganat szövetéből vett sejtet tudnak vizsgálni, hanem a daganatban lévő nagyobb sejttömegből pontosabb diagnózist is fel tudnak állítani, ami befolyásolhatja a további teendőket, terápiákat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák patológiai lelete
Mellrák lelet kódolt jelentése
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top