Mellrák és tumormarkerek (jelige: zsoka555)

Egy éve műtöttek melldaganattal, az eredmény HER2+++pos. lett. Megkaptam a kemoterápiát, a sugárkezelést, most jelenleg Herceptint kapok.

A tumormarker eredményem:
CA 125 30,6 Ref. ért: 35,00
CA 15-3 8,53 30,00
CA 19-9 1,54 37,00
CEA 0,37 4,00
TPA 103,0 75,00

Szeretném megkérdezni, ezek a betűk mit jelentenek, mire vonatkoznak? Főleg a TPA értéke.

A CA rövidítések a „cancer antigén” vagyis „rák-ellenanyag” angol szóból származnak. A CA15-3 gyakran utalhat egy emlőrákos betegség aktivitására, a CA 19-9 hasnyálmirigyrákban, gyomorrákban, egyéb gyomor-bélrendszeri daganatokban emelkedik meg legtöbbször. A CEA a carcinoebrionalis antigén rövidítése, amely bélrák, esetleg májrák és egyéb hasüregi daganatokban emelkedik leggyakrabban, de emlőrákban is van biomarker (jelzőanyag) értéke. A TPA a „tissue proliferative antigén” (szöveti proliferációs antigén) angol kifejezés rövidítése. 

Ezeknek a szervezetben kis mennyiségben szokásosan is előforduló, a vérben keringő markereknek az értéke nemcsak dagaganatos betegségben emelkedhet meg, illetve nemcsak abban a daganatos betegségben, mint amely az elsődleges klinikai alkalmazásunknak megfelel (pl. a CA 15-3 az emlőrákban), hanem más daganatoknál is nőhet a vérben mért értékük.

Ugyanakkor – ahogy a honlapon már többször jeleztük – a teljesen normális  tumormarker érték sem zárja ki egy betegség jelenlétét. Ezt mindig a képalkotó vizsgálatokkal, egyéb orvosi leletekkel és a klinikai képpel együtt kell értékelni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rák kimutatása a vérből
Tumormarkerek változása
Tumor vizsgálati értékei
Petefészektumor 13 évesen?
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top