Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?

Szeretném a tanácsukat kérni. 2005-ben műtöttek: invasiv jellegű malignus emlődaganat (nuclear grade III.), HER-2 negatív, ER, PR 95% pozitív, pT1c pNO M0.

A fővárosi kórház, amelyben a műtétet végezték, onkológia centrumként is működik, ezért ott kaptam a kemoterápiát (sugárterápia az OOI-ban). Az előbb negyedévenkénti, majd most már félévenkénti kontrollt is itt végezték.

A mostani féléves kontrollnál a doktornő közölte, hogy volumenkorlát miatt, mivel nem tartozom a kórház ellátási területéhez, nem vállalják tovább az ellenőrzésemet. Próbáljam meg a háziorvossal megszervezni, vagy ha találok egy másik onkológiát, akkor ott.

Ez számomra semmiképpen sem fogadható el, mivel a daganat előtt erős, egészséges ember voltam 54 éves koromig, így a háziorvossal semmilyen kapcsolatom nem alakult ki. Az pedig, hogy elkezdjek kilincselni, hol fogadnának be, nagyon rémisztően hangzik. Hogy az agyonroncsolt, nyiroködémától időnként a duplájára dagadó mellemmel (ami szerintem a hegvonalban egyre növekvő szeróma miatt egy időzített bomba) hol fogadnának el, fogalmam sincs.

Ebben szeretném tanácsukat kérni, hogy hova fordulhatnék, ahol nem egy külvárosi háziorvos és SZTK, hanem onkológia tudná tovább kísérni az utamat.

HA ILYET NEM TALÁLOK, AKKOR INKÁBB TUDOMÁSUL VESZEM, HOGY ENNYI ELLÁTÁS JÁRT NEKEM, S 60 ÉVES KOROMBAN FELADOM A DOLGOT, vagyis egy politikai intézkedés miatt (vagy csak erre hivatkozva) kilöktek a vakvilágba.

Csakhogy ezzel megfosztom magam attól is, hogy a nyiroködémámra kezelést kapjak. Ugyanis, mivel az anyakórházamban nem kaptam ehhez segítséget, sok évi nyomozás után jutottam el az István Kórházba Daróczi professzor asszony osztályára, ahol időről-időre megkapom a szükséges kezelést, egyhetes bennfekvéssel. Igen ám, de az első dolog, amit kérnek befekvéskor, a negatív onkológiai kontroll, ami ugye nekem nem lesz. Tehát ha a daganat véletlenül nem újulna ki, akkor majd az ödéma, de valamelyikükkel megkeserülöm, hogy annak idején ezt az onkológiai centrumot választottam (mert itt volt sebész ismeretségem, és akkor még nem volt volumenkorlát, vagy nem hivatkoztak rá).

Ezt a dolgot kb. egy hete vágták a képembe, azóta persze nem aludtam, úgy érzem magam, mint egy parazita a társadalom testén, akire persze hogy nincs már szükség, már régen megtettem a kötelességem (42 év kemény munka, gyerekek felnevelése), távozhatok. Azt hittem, hogy azt az érzést, amikor a daganatot felfedezték, nem múlja felül semmi, pedig dehogynem. Ültem évekig egy gödör mélyén, s most, amikor az Arimidexet is elhagyhattam, gondolván, hogy az ödémával majdcsak elboldogulok, miután kezdtem volna a gödörből kikászálódni, ekkor rúgtak belém egy jó nagyot, hogy menjek csak szépen vissza.

Ha nem tudnak konkrétan másik helyet javasolni, akkor is nagyon szépen köszönöm az eddigi sok segítséget, amit a honlapjukat olvasva, illetve a konkrét kérdéseimre kapott válaszokkal nekem nyújtottak. Azért én továbbra is elhiszem, hogy az orvosok zöme olyan, mint amilyenek Önök, s csak én jártam így.

Számos kórházban van lehetőség arra, hogy például kórházigazgatói engedéllyel területen kívüli betegeket is ellássanak, még akkor is, ha minden kórháznak elsősorban a saját ellátási területén lévő betegek ellátása a feladata és felelőssége. Ennek lehetőségéről esetlegesen eddigi onkológiai kezelőorvosától, vagy az adott osztály osztályvezető főorvosától érdeklődhet. Ugyanakkor az Önt eddig kontrolláló orvos valószínűleg nem saját döntése alapján közölte, hogy a volumenkorlát miatt nem tudják ellátni az intézményben. Ez nem személyesen Önnek szól, s ez nem is egyedi eset ma az országban.

Amennyiben az eddig centrumban nem tudják további onkológiai gondozását vállalni, elsősorban az tanácsolható, hogy meg kellene keresnie a lakhelyéhez tartozó onkológiai centrumot, s ott az ambulancián, esetleg azon centrum osztályvezető főorvosánál jelentkezhetne, hogy a további onkológiai kontrollját vállalják-e. Ebben a vonatkozásban – bár ahogyan írta, nem szoros a kapcsolata a háziorvosával – de tőle is kaphat információt, kérhet tanácsot.

Ön nagyon sok mindent végigcsinált már, aminek az eredménye, hogy ma is közöttünk van, s immár 6 év eltelt a mellrák felfedezése óta. Amikor ennyi harcot megvívott már a természettel, a betegséggel, akkor az ellátás hazai anomáliái, a betegutak adminisztratív rendezetlenségéből adódó nehézségek miatt nem szabad feladnia!

Kapcsolódó cikkek:
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top