Mennyit ér a tüdőszűrés? (jelige: Marcsimama)

Rendszeres tüdőszűréssel, sőt mellkas átvilágítással sem vették észre a párom előrehaladott, műthetetlen, rosszindulatú, áttétes tüdőrákját. Mi nyugtathatja meg az embereket, ha a rendszeres tüdőszűrés ennyit ér?

Minden orvosi szűrővizsgálatra, vagyis egészséges embereknél nagy tömegben, bizonyos betegség megtalálására végzett vizsgálatra igaz, hogy vannak fals pozitív és fals negatív leletek. Fals negatív leletnél jelen van a betegség, mégis az adott szűrővizsgálat eredménye nem utal megbetegedésre. Sajnos csaknem minden betegségre igaz, hogy nem lehet 100%-os biztonsággal kiszűrni. Ugyanakkor, ha pl. a negatív szűrővizsgálat ellenére az egyénnek panaszai vannak, akkor – már nem szűrési célzattal – végeznek kivizsgálást.

A tüdőszűrést fél évszázaddal ezelőtt a TBC szűrésére fejlesztették ki, a tüdőrákos eseteket mintegy „mellékleletként” találják meg a vizsgálat során. Az évente végzett tüdőszűrések közötti időben egy gyors növekedésű tüdőrák esetében egy kezdetben rizsszemnyi, ezért ábrázolhatatlan, tehát a szűréseken láthatatlan daganatból is válhat szétszóródott (áttétes) betegség.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bordafájdalom, tüdőszűrés
Tüdőrák és korom: szigetel a kátrány?
Gócok a tüdő CT-n

Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Véres köpet és dohányzás
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top