Mi okozhat tüdőfolyadékot? (jelige: wood77)

Édesapám augusztus elején rossz közérzetére hivatkozva elment a háziorvoshoz, ahol elküldték egy mellkasröntgenre, ahol megállapították, hogy folyadék van a tüdejében, és valószínűleg kihordott lábon egy tüdőgyulladást. A háziorvos írt fel fájdalomcsillapítót, miközben vizesedett a lába és állandó vádlitájéki fájdalmai voltak. Az állapota augusztus 23-ra annyira leromlott, hogy kórházba került. Mellkas CT felvétel készült, ahol kiderült, hogy tüdőembóliája van és a mellkas alatti nyirokcsomók kicsit megduzzadtak. A megduzzadt nyirokcsomókkal nem foglalkoztak, mondván, hogy minimális gyulladásnál is mutatnak elváltozásokat. A test többi részén nem találtak duzzadt nyirokcsomókat. Beállították nála a vérhígítót, és egy hét múlva hazaengedték.

Sajnos egy hét múlva újra kórházba került, mellkasi fájdalmai voltak, nehéz légzés, fulladás. Több mellkasröntgen és CT felvétel készült, ahol mindig folyadékot mutatott, és egy hét után több mint 2 liter folyadékot leszívtak a tüdejéből. 2-3 napig jól érezte magát, megszűntek a fulladások, a nehéz légzés. Sajnos közben kapott egy kisebb hátsófali infarktust, amivel az intenzív osztályra került, ahol szintén leszívtak 1 liter folyadékot. A folyadék cytológiai eredménye mindkét esetben negatív lett.

Mivel állapota rohamosan romlott és a 2 hét kórházi kezelés alatt semmi érdemleges nem történt, elvittük egy másik intézménybe. Itt jelenleg 6 napja van, egyből vettek folyadékot a tüdejéből (eredmény negatív), kicentrifugázták a folyadékot, és megállapították, hogy a folyadék teljesen tiszta, a benne lévő vér a szúrás következtében került bele. Vettek csontvelőmintát (az eredmény egy hét múlva), állandó mellkasröntgenre viszik, megfigyelték az intenzív osztályon is, most a Korányi kórházba kell majd vinni, hogy a mellkas alatti nyirokcsomókból mintát vegyenek.

Általános állapota jónak mondható, persze leszámítva az elmúlt 3 hét fájdalmait. Ma már újra fulladt, emiatt újra megszúrták a tüdejét, az eredmény 2 liter folyadék.

A kérdésem az lenne, hogy a tüdőrákon kívül (amit persze még nem diagnosztizáltak) szóba jöhet más betegség? Esetleg szívelégtelenség, keringési problémák.

Az Ön által leírt esetben a folyadék nem a tüdőben, hanem a tüdőt borító úgynevezett zsigeri mellhártya és az ezen kívül lévő, a csontos-inas-izmos mellkasfalhoz tapadó fali mellhártya között van. A két hártya közötti negatív nyomás tartja kifeszítve a tüdőt, amely egy ökölnyi csomóvá esne össze, ha ez a negatív nyomás nem tartaná kifeszítve. Ugyanakkor a lemezek közötti folyadék felszaporodása is összenyomja a tüdőt, és rontja a beteg légzését.

Az elsődleges tüdőrákon kívül szóba jöhet valamilyen más daganat áttéte is a mellhártyán, azonban ennek esélyét csökkentik a jelenleg Ön által is ismert vizsgálati eredmények, mert a mellkasi folyadékból a citológiai vizsgálat nem mutatott ki daganatsejteket. Az összkép, az ismétlődően újratermelődő mellkasi folyadék azonban gyakrabban fordul elő daganatos betegségben, mint keringési betegségekben, ezért is irányítják édesapját tüdőgyógyintézetbe, ahol megpróbálnak nagyobb, jobb diagnosztikai értékű szöveti mintához jutni a nyirokcsomókból.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Daganatok jellemzői
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sugárkezelés és víz a tüdőn
Gátorüreg rosszindulatú daganata
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák
Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top