Miért nem kapok kemoterápiát?(jelige: korai-késői)

Vastagbél rosszindulatú daganatával műtöttek 2007 júl. 25-én. Szept. 17-én jelentkeztem az onkológus orvosomnál Bp-en. Szerinte túl későn ahhoz, hogy kemoterápiát kapjak. Kérdésem: miért túl későn? Miért nem kaphatok valami más kezelést? Székesfehérváron a velem egy időpontban műtött beteg 3 hónap után kezdi el a kemoterápiát.

A műtét utáni kemoterápiás kezelés célja az, hogy elpusztítsa az esetleg a szervezetben elkóborolt és kitapadt daganatsejteket, setjcsoportokat. A műtét utáni kemoterápiás kezelést 4-6 (legfeljebb 8) héttel a műtétet követően van értelme megkezdeni.
A vastagbélműtét után sincs minden esetben kemoterápiára szükség, például amikor megfelelő számú (legalább 8-12) környéki nyirokcsomót megvizsgálnak és nincs bennük áttét, s az elsődleges béltumor is kicsi, akkor általában nem szoktak adjuváns (műtét utáni) kezelést indítani. Lehet, hogy Önnél esetleg ez az oka annak, hogy nem kellett elindítani a műtét utáni, általában féléves kemoterápiát.

Nem tudjuk, milyen másfajta kezelésre gondol. A vastagbéldaganatok műtét utáni kezelésében, amennyiben szükség van kezelésre, a kemoterápia a választandó módszer. (Végbélrákoknál a műtét előtt vagy után sugárkezelést kell adni bizonyos esetekben.) Az adjuváns kemoterápia megkezdése előtt úgynevezett állapotfelmérő (státuszrögzítő) képalkotó vizsgálatokra kerül sor, annak érdekében hogy kizárják, nincs-e áttétes folyamat, mert ilyen esetben többnyire másféle gyógyszereket kell adni. Lehet, hogy az Önnel  egy időben műtött betegnél azért kezdtek 3 hónappal a műtét után kezelést, mert áttétekre derült fény.

Amennyiben a kemoterápiás kezelés indokolt lett volna, de az időbeli csúszás miatt nem volt értelme elindítani, akkor a beteg szoros kontrolálása, átlagosan negyedévente képalkotó vizsgálatok, tumormarker vizsgálatok elvégzése szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top