Mit jelent a CT leletem?

Panaszmentesen tüdőszűrő vizsgálaton voltam. Vizsgálati eredményem után visszahívtak, majd CT vizsgálatra küldtek.

Eredmény: rekesz szabályos helyzetű, jól határolt. Jobb oldalon a 4. segmentumban 4 mm-es, a bal oldali 4. segmentumban 5 mm-es, a bal oldali 9. segmentumban 10 mm-es, a bal oldali 10. segmentumban 9 mm-es, a jobb oldali 8. segmentumban 4 mm-es ovális, illetve kerekded lágyrészképlet van. A képletek kis mérete miatt a halmozás jól nem ítélhető meg. A jobb oldali 10. szegmentumban subpleuralisan discret kötegezettség van. Bal oldalon szintén a 10. segmentumban discret pleuralis megvastagodás látszik. Pleuralis folyadék nincs. A hilusokban, illeve mediastinumban kóros nyirokcsomó nem észlelhető.

Vélemény: az intrapulmonális lágyrészképletek jelen vizsgálattal nem karakterizálhatók. Klinikumtól függően kontroll javasolt.

Édesanyám gyomorrákban, bátyám tüdőrákban halt meg. Nagyon aggódok. Csak 2 hét múlva tudnak fogadni a tüdőgyógyászaton. Kérem szíveskedjenek megírni, hogy mit jelent a fenti lelet, mit tegyek?


A fenti lelet önmagában nem jól értékelhető, ezért is javasolták azt, hogy az egyéb klinikai adatoktól függően kontroll javasolható. Csak ez alapján a CT kép alapján ugyanis nem lehet biztonsággal megmondani, hogy valamilyen régebbi betegség, gyulladás több gócban jelentkező maradványai láthatóak-e a CT képen, vagy valamilyen rosszindulatú betegség áttétei (metasztázisok) ábrázolódnak. Mivel nem tudnak biztosabbat mondani ezekről a képletekről, ezért írták azt, hogy a tüdőben (intrapulmonálisan) elhelyezkedő képletek nem karakterizálhatóak, vagyis nem jól jellemezhetőek.

Megpróbálhat hamarabb, személyesen jelentkezni a tüdőgyógyászaton, vagy a lelettel felkeresheti háziorvosát, akitől tanácsot kaphat az esetleges további teendőkről.

Kapcsolódó cikkek:
A tüdőrák fajtái és típusai
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkasi CT vizsgálat lelete
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Véres köpet és dohányzás
Mellkasfolyadék, COPD

Top