Mitől lehet a tüdőrák? (jelige: Tüdőrák Tarceva)

A családunkban nem fordult elő daganatos betegség, ám az öcsémnél tavaly tüdőrákot diagnosztizáltak. Dohányzott, de fémekkel is dolgozott (saváló), ugyanis lézervágó gépen dolgozott.

Carcioma adenosquamosum differenciált részekkel, lobos reakcióval övezve (szövettani eredménye). Érdekelne, hogy ez lehetett-e munkahelyi ártalom vagy a dohányzás áldozata?

Az állapota rosszabbra fordult, most sugárterápiát kap, mert a kemoterápia nem használt (Gemzár+Cisplatin). Érdekelne, hogy ezen betegségnek mennyi a túlélési esélye, illetve milyen esélyei lennének, ha az un. Tarceva nevű gyógyszert megkapja?

A tüdőrák kialakulásában több tényező játszhat szerepet, ezekről olvashat portálunkon, a tüdőrákról írt részben is. Ma hazánkban a dohányzás miatt körülbelül egy városnyi embert veszít el évente az ország.

A fejlett országokban élete során minden harmadik (!) embernek van esélye arra, hogy rosszindulatú daganatos betegsége legyen az élete folyamán. A dohányzás nemcsak a tüdőrák kockázatát emeli meg mintegy negyvenszeresre, hanem sok más daganatos betegség is gyakrabban fordul elő dohányzóknál mint nem dohányzóknál.

Bizonyos foglalkozásoknál egyes anyagok szintén növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Általában az azbeszt, a radon (gáz), az aromás szénhidrogének, a króm szerepét szokták megemlíteni leggyakrabban ennél a betegségnél. Azokon a munkahelyeken, ahol ilyen szempontból veszélyes anyagokkal dolgoznak, a munkahelyi szabályok betartása, védőöltözet viselése, védőeszközök alkalmazása segíti minimálisra csökkenteni ezeknek a szereknek az esetleges káros hatását – ez a foglalkozásegészségügy körébe tartozik.

A fejlődő országokban az irodalmi adatok szerint a tüdőrákkal kapcsolatos halálozások 80 százalékban tulajdoníthatók a dohányzásnak a férfiaknál, 75 százalékban a nőknél.

Azt, hogy a testvére esetében milyen arányban jelentett kockázatot a dohányzás, és milyen arányban az esetleges munkahelyi ártalom, nem lehet egy internetes levél alapján eldönteni: több szakértő, foglalkozásegészségügyi szakember adhat erről véleményt.

Amennyiben a daganat műtéti eltávolítására nem volt lehetőség, akkor a kemoterápia, illetve a sugárterápia lehet képes a betegség átmeneti visszaszorítására. Az Ön által említett, hazánkban nemrég törzskönyvezett gyógyszer is része lehet az áttétes vagy helyileg előrehaladott tüdőrák kezelésének. Azt általában olyan betegeknek adják, akik már egy kemoterápiás kezelésen átestek. Azoknál a betegeknél eredményezett túlélési előnyt, akiknek a szöveti anyagában az EGFR (epidermális növekedési faktor receptor) pozitív volt. A kezelési lehetőségeket, a túlélési idő meghosszabbításának esélyeit kezelőorvosával beszélheti meg, aki pontosan ismeri a beteget, általános állapotát, korábbi betegségeit és szervezetének a gyógyszerekre adott válaszreakcióit.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Halálos cigaretta
Tüdőrák és őssejtek
Nagysejtes tüdőrák
Tüdőrák cigi nélkül?

Top