Műthetetlen nyelőcsőrák (jelige: van még remény)

Édesapámnál rosszindulatú nyelőcsődaganatot diagnosztizáltak februárban. Sajnos olyan helyen van, hogy nem műthető. Kerülő műtétet végeztek, így a hasán át egy csövön lehet táplálni. A műtétet végző orvos semmi jóval nem biztatott. Azóta nagyon lefogyott, sokat kell köpködjön, hörög és főleg éjszaka nehezen veszi a levegőt, de még mindig felkel, kicsit sétál, erős az akaratereje. Lehet, hogy van még esély műtéttel való eltávolításra, ha sikerülne felerősödnie? Mit tehetünk? Van esélye a gyógyulásra mindezek ellenére?

Feltételezhetően azért nem került sor daganatot eltávolító műtétre, mert – ahogyan Ön is írta – édesapja nem volt műthető, s ezért „nem biztatta semmi jóval” az orvos. Azt, hogy egy nyelőcsőrák nem műthető, gyakran az okozza, hogy a tumor összekapaszkodik a környezetével, például a légcsővel, hörgőkkel, nagyerekkel, szívburokkal, esetleg környéki nyirokcsomó áttéteket észlelnek, távoli áttétek is megjelennek.

Arról nem írt, hogy került-e sor kemoterápiára és/vagy sugárterápiás kezelésre. Ezek lassíthatják a folyamat terjedését, de ezek is csak kielégítő általános állapotú betegnél alkalmazhatóak.

Összességében valószínűsíthető, hogy kicsi az esély a műtéti eltávolításra, s a jelen állapot nem a felerősödés irányába mutat, hiszen leveléből kiderül, hogy édesapja sokat fogyott, s ez alapján az sejthető, hogy igen csekély az esély arra, hogy teljesen meggyógyuljon.

A fulladásos panaszok miatt szükséges lehet onkológiai és/vagy pulmonológiai (tüdőgyógyász) konzílium, esetleg valamilyen beavatkozás (stent beültetés). Erről a beteg és a betegség, valamint a friss képalkotó vizsgálatok ismerete alapján lehet dönteni.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Sugárkezelés a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top