Műthetetlen nyelőcsőrák, nehéz nyelés

Vidékiek vagyunk és kezdeném azzal, hogy júniusban apukámnál nyelőcső rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. 2003-ban volt már tüdőlebeny eltávolító műtétje szintén rosszindulatú daganat miatt, az a műtét sikeres volt és abból meg is gyógyult. A mostani daganat (6 cm-es) a fogsortól 35 cm-re kezdődően, majd a későbbi vizsgálatok során kiderült (hála), hogy áttét nincs.

A pontos leírás: „Az oesophagus alsó harmadában, a lumen kb. 7 cm-es szakaszon beszűkül, a beszájadzás fölött kb. 6 cm-re. A legszűkebb szakasz vékony ceruzányi, a kontúr egyenetlen, a fal merev. Az elváltozás fölött a pép torlódik, az ürülés akadályozott.” Megműtötték 1 hete apukámat és a sebészen kívül még az az orvos is jelen volt az operációnál, aki annak idején a tüdőműtétjét végezte. Ezek az orvosok biztattak minket, hogy a műtétnél nem lesz szükség toldásra (gyomorból vagy bélből), mert mivel 35 cm-en helyezkedik el a tumor, így a nyelőcső nyúlik annyit. Sem kemoterápia, sem sugárkezelés nem volt, egyszerűen csak be kellett feküdnie a kórházba és megműtötték (volna).

Műtétnél miután felvágták a jobb oldalát, tán le kellett fejteni (?) a tüdőt, hogy hozzáférjenek a nyelőcsőhöz, kiderült, hogy a daganat rá van tapadva a csontokra és nem tudták lefejteni, ezáltal össze is varrták, hogy nem tudnak mit kezdeni vele, ameddig tud majd nyelni addig nincs gond!

Nyelni már így is alig vagy fájdalmasan nyel, próbál lágyabb és pépesebb ételeket fogyasztani és „sokat” inni. Szeretném kérdezni, hogy tényleg nincs semmiféle megoldás? Bármi más? Tényleg nem lehet eltávolítani azt a daganatot? Bele kell ebbe törődnünk? Ha ez tényleg így van, akkor mik a további teendőink és a kilátásaink, mit javasol? Szeretném kikérni az Önök véleményét is, vagy javaslatát, hogy hova, kihez forduljunk a továbbiakban? Az itteni orvosok kilátásilag 1-5 évet mondtak…

Előfordulhat, hogy a képalkotó (röntgen, CT, stb.) vizsgálatokon a daganat kevésbé kiterjedtnek ábrázolódik, mint a valóságban, s csak a műtét során derül fény a valós helyzetre, amikor a testüreget megnyitják.

Anatómiailag a légcső a nyelőcső előtt helyezkedik el, ezért a nyelőcső műtétkor először hozzá kell férni a nyelőcsőhöz. A nyelőcső daganatok sajnos hajlamosak a környezetükre rátapadni, összekapaszkodni, összenőni a környező szervekkel, például a csonttal, légcsővel, szívburokkal… Találhatnak tehát a műtét során olyan helyzetet, amikor az egyéb fontos szervek érintettsége miatt nem tudják eltávolítani az elsődleges daganatot.

A nyelés biztosítására bizonyos esetekben speciális cső (sztent) helyezhető a nyelőcsőbe, amin keresztül a tápanyag könnyen a gyomorba juthat. Más esetekben a gyomorba ültetett cső segítségével lehet biztosítani, hogy a nyelőcső elzáródása ellenére a tápcsatornába, s így a beteg szervezetébe tápanyag jusson. A tápanyagbevitelt emellett magas kalóriatartalmú, az orvos által receptre is felírható tápszerekkel lehet biztosítani.

A daganat megkisebbítését szolgálhatja ilyen helyzetben is a daganatra adott sugárkezelés, vagy a kombinált kemoterápiás kezelés, emellett pedig fokozottan kell figyelni a fellépő fájdalmak kezelésére, folyamatosan a szükségleteknek megfelelően beállítani, szükség esetén folyamatosan módosítani a fájdalomcsillapító alkalmazását.

További információkat jelenthetnek a hasonló problémával küzdő betegek, illetve családtagok alább kigyűjtött levelei, s azokra adott orvosi válaszok is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Alultáplált betegek a kórházakban
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcső és gyomordaganat, gyomorsav sztent után
Nyelőcsőrák-műtét előtti gyorssegély
Nyelőcsőrák, fogyás, táplálkozás
Nyelőcsődaganat: táplálóbb tápszer
Nyelőcsődaganat után nehéz evés
Nyelőcsőrák, fulladás
Nyelőcsőrák, fulladás 2.
Nyelőcsőrák, fulladás 3.
Nyelőcsődaganat műtéte?
Nyelőcsőrák, szondatápszer
Nyelőcsőrák fájdalomcsillapítás
Nyelőcsőrák, táplálás, csontáttét

Nyelőcsőrák és mandularák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák szenvedései
Nyelőcsőműtét
Nyelőcsőrák és májzsugor
Nyelőcsőrák: tágítás és hideg veríték
Bevérzett nyelőcsőrák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top