Műthetetlen tüdőrák, útkeresés (jelige: vegakata)

A (már) nem műthető tüdőráknak mennyi a túlélési esélye?

A számos gyógyítási kudarc miért nem készteti arra Önöket, hogy más módszerrel gyógyítsanak? Inkább az immunrendszer stimulálásával és a szervezetet tovább gyengítő sugarazás kiküszöbölésével, csakis alternatív módszerekkel? Orvosként nem lennék képes elviselni ilyen sok elhalálozást és bizonyára más út keresése felé tendálnék…

A nem műthető tüdőrák túlélési esélye számos tényezőtől függ, például  nagyban befolyásolja, hogy kissejtes vagy nem-kissejtes tüdőrákról van-e szó, s ez utóbbin belül is milyen altípusról. Befolyásolja, hogy hol vannak és mennyire kiterjedtek az áttétek, például néhány kisebb, a kezelések mellett stagnáló vagy lassabban növekvő tüdőáttét általában jobb túléléssel jár, mint a máj valamennyi részét megtámadó, ott sok diónyi-billiárdgolyónyi áttétet okozó, a máj működésének laboratóriumi paramétereit is súlyosan befolyásoló áttétképződés, vagy egy többgócú agyi áttét megjelenése. A túlélés függ attól is, hogy a betegség mennyire reagál az alkalmazott onkológiai, daganatgátló kezelésekre. Általában jobbak az esélyek, ha a kemoterápiás és célzott terápiás kezelések mellett a daganat nem nő, vagy az áttétes gócok méretükben-számukban csökkennek.

Az útkeresésekkel és az alternatív módszerekkel kapcsolatos kérdés: nem Ön az első, aki akár ezen a honlapon, akár a betegágyak mellett felteszi ezt nekünk. Az onkológusok és az onkológiai területén dolgozó kutatóorvosok nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy újabb gyógyszereket, hatékonyabb kombinációkat vagy újabb támadáspontú vegyületeket fejlesszenek ki, ez utóbbiak közé tartoznak az elmúlt években megjelent úgynevezett célzott kezelések (target terápiák), amelyek több fajtája már törzskönyvezett készítmény formájában is hozzáférhető a világ számos részén, így hazánkban is.  Az onkológusok-sugárterapeuták (sebészek,  nőgyógyászok, urológusok, bőrgyógyászok, tüdőgyógyászok, stb.)  nagyon sok rosszindulatú betegségben szenvedő embert kezelnek: a fejlett ipari társadalmakban átlagosan minden harmadik (!) embernek lesz rosszindulatú betegsége élete során, s az egészségügyi világszervezet (WHO) előrejelzései alapján a betegség előfordulása tovább fog emelkedni (egy svéd előrejelzés szerint az átlagéletkor növekedésével minden második ember rákos lesz).

Az orvosok, a gyógyszereket fejlesztő cégek és a társadalom is nagyon sokirányú erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy minél jobb készítményekkel, pontosabban tervezett besugárzással lehessen a rákbetegeket kezelni. Fontos a felvilágosítást és a szűrés is, s ezen a területen még hazánkban is sok teendő van társadalmi szinten is. Honlapunk is fontos feladatának tartja a megfelelő tájékoztatást és informálást.

És hogy a legtöbb klasszikus onkológiát művelő onkológus miért nem lesz alternatív gyógyító? Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy azoknak a betegeiknek a sorsában, betegség lefolyásában sem látnak drámai javulást az átlagbetegekhez képest, akik valamely, éppen „divatos” alternatív készítményt alkalmaznak, ugyanakkor láttak már több hónapos alternatív ellátás után, például az „immunrendszer stimulálása” után hozzájuk visszatérő betegnél sok-sok áttét megjelenését. Az alternatív készítmények hívei mindig tudnak történeteket csodás gyógyulásokról – ugyanakkor az onkológus is ismeri azokat a statisztikákat, amelyek megmutatják számára, hogy például az egyre hatékonyabb kombinációkkal a műtét után megkezelt emlőrákos és vastagbél rákos betegek között hogyan javul a gyógyultak, a túlélő rákbetegek aránya.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top