Mycosis fungoides (jelige: Ilona)

Mycosis fungoides betegségemet 2004-ben diagnosztizálták. Nagyon sok mindenen mentem azóta keresztül, nem tudom van-e a betegségemmel összefügésben. A diagnózis végleges megállapításakor sürgős méheltávolítást kellett végezni. A következő évben sárga folt degeneráció, majd retinasorvadás jelentkezett a szememen, most alig látó vagyok. Némi fény szűrődik át a feketeségben. Van-e összefüggés az alapbetegség között?

A klinikán nem kaptam felvilágosítást betegségemről.

Kaptam egy évig fényterápiát, ami akkortájt ért véget, amikor a műtét volt. A tüneteim (a has alatt tenyérnyi, elevennek tűnő vörös nedvező folt, a mellek alatt hámló plakkok, a hason, fenéken gyulladt, gyakran gennyessé vált göbök) cserélték egymást.

A tünetek megszűntek, majd két éve a fenekemen nagy területen nedvedző lilás terület, a hasamon nagy felületen vörös terület, néhol egy-egy sötétebb göbbel. Akkor ismét elkezdték a kezelést krémekkel, ami használ, egyik helyt elmúlik, de máshol újabb keletkezik. Január elsejére a jobb hónaljban begyulladt egy mirigy, ami fájdalmas volt, a kar és a nyakba sugározva. Tapasztalt betegként már többször bevált a jód (nem jut eszembe a neve) dunsztkötése most is bevált. A fájdalom pár nap múlva csökkent, a göb elég kicsire visszahúzódott.

Mostanában sokat van rossz közérzetem, hajnali izzadás. A kérdésem az lenne, van-e valami új dolog a betegség gyógyítására? Mert én a neten nagyon sok, szinte minden cikket felolvastattam a géppel, de csak a tól-ig túlélést, ami közeleg tudta mondani. Egy alkalommal, említette a kemoterápiát kísérleti alapon, max. fél év túléléssel.

A levelében leírt betegség, a mycosis fungiodes egyfajta limfóma (lymphoma). Nevezik cutan T-sejtes lymphomának is, mert érett T limfocitákból kiinduló betegség, amely a bőrön jelentkezik. Ez a betegség tekinthető a non-hodgkin lymphomák egyik típusának is, vagyis a nyirokrendszerből kiinduló rosszindulatú daganatnak.

Nem tudjuk megmondani levele alapján, hogy az egyéb betegségek, a méheltávolítás, a látás elvesztése hogyan kapcsolódik a daganatos alapbetegségéhez. Bár azt írja, hogy a klinikán nem kapott felvilágosítást, mégis érdemben csak attól az orvostól kaphat tájékoztatást, abban az intézményben tájékozódhat elsősorban, ahol az Ön betegségét, a kórelőzményeket, a leleteket, az alkalmazott kezeléseket alaposan ismerik. (Másik lehetőség az úgynevezett másodvélemény kérése egy másik, ezzel az elég ritka betegséggel kifejezetten foglalkozó szakembernél, illetve intézményben az összes lelet birtokában).

Mivel ritka betegségről van szó és hazánkban is csak néhány új esetet diagnosztizálnak évente, az ebben a betegségben jártas szakemberektől kaphat felvilágosítást arról is, hogy az eddig alkalmazott kezelések mellett jelenleg van-e szüksége, illetve lehetősége más kezelésre, tekintettel arra is, hogy ez egy szerencsére nem gyorsan rosszabbodó betegség.

A betegség oki kezelésétől függetlenül ugyanakkor fontos, hogy ha panaszok jelentkeznek, akkor a megfelelő tüneti kezelést megkapja. Ebben a háziorvos, illetve a kezelőorvos kompetensek.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Nemcsak a pénz, a lélek miatt is kell a munka
Rák: állás vagy leszázalékolás és rokkantnyugdíj
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos betegets
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top