Myeloma multiplex kilátásai (jelige: édesapám)

Édesapámnak myeloma multiplex betegsége van. Voltunk PET CT-n és az alábbi lelet jött vissza. A kezelőorvosa nem áll szóba még a közvetlen hozzátartozóval sem, s miután édesapám már idős, így sajnos nem sok mindent tudunk az állapotáról. Kérem, hogy írjon pár mondatot a betegség stádiumáról, és ennek ismeretében édesapám életkilátásáról.

Lelet:
A nyakon, a bal supraclavicularis és axillaris régiókban kóros FDG halmozás, lymphadenomegalia nem látható. A jobb supraclaviumban és a hátsó mediastinumban paravertebralisan, valamint retrocruralisan több 0,5-1,5 cm-es, farmakont dúsító nyirokcsomó ábrázolódott. A jobb tüdő 5. segmensében egy 8 mm-es és egy 5 mm-es, mérsékelten akkumuláló nodularis képlet figyelhető meg. A tüdőkben máshol focalis CT- morfologiai eltérés, magas farmakon-felvételű góc nem ábrázolódott. A patkóvesében, az uterekben és a hólyagban élettani kiválasztásnak megfelelő aktivitás detektálható.

A truncus coeliacus szintjétől indulóan az aorta bifurcatioig elszórtan a retroperitoneumben számtalan 0,5-5 cm-es, egymással részben koglomeratumot alkotó, intenzíven dúsító nyirokcsomó azonosítható. Gyakorlatilag az összes leképzett csontban látható különböző kiterjedésű tracer dúsulás.

A betegség pontos stádiumáról, illetve az életkilátásokról a kezelőorvos tudja tájékoztatni Önöket, hiszen egyetlen lelet ehhez nem elegendő, bármennyire modern vizsgálati módszerről is van szó. Ismerni kell a laboreredményeket, ezek változását bizonyos kezelésekre, hogy milyen gyógyszerre hogyan reagál a betegség. Amennyiben a beteg feljogosítja a kezelőorvost, hogy a közvetlen hozzátartozót tájékoztassa a beteg jelenlétében vagy nélküle, akkor ezt a kezelőorvos meg szokta tenni.

Az leveléből nem derül ki, hogy a PET CT-re milyen céllal került sor, és a küldő orvos milyen információt vár(t) ettől a vizsgálattól. A PET CT-ből az látszik, hogy egy meglehetősen széterjedt betegségről van szó. A szervezetben lévő nyirokcsomók sok helyen (több régióban) felveszik a PET vizsgálathoz használt anyagot, így feltételezhető, hogy ott aktív a daganatos alapbetegség. Nem látszik daganatra jellemző halmozás  a nyakon, a bal oldali kulcscsont feletti területen (supraclavicularisan), a bal hónalji (axillaris) területen. Daganatra jellemző aktivitást írnak le a jobb tüdő egyik lebenyében két kicsiny, 5 és 8 mm-es góc formájában. A rekeszizom alatt a hasban számtalan, 0,5 cm-től 5 cm-es nagyságig terjedő, egymással részben összefolyó-összekapaszkodó nyirokcsomót írnak le.

Az, hogy szinte az összes csontban látható a beadott anyag dúsulása, azt jelenti, hogy ezekben a csontokban is valószínűsíthetően ott a daganat. A PET CT leletek végén általában szokott lenni egy „vélemény” rész, ahol a vizsgáló összefoglalja a látottakat. Amennyiben az Önök leletén is van ilyen, az is adhat információt az Önök számára, illetve a leletek pontos értelmezésében a háziorvos is segítségükre lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Plazmasejtes daganat: myeloma multiplex
Csontáttét a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Myeloma multiplex és tea
Myeloma multiplex: leszázalékolás
Rák és őssejtek

Myeloma multiplex lelete
Allogén transzplantáció-kockázat
Hatástalan fájdalomcsillapítás
Donorra várva

Top