Myeloma multiplex lelete (jelige: Devecser)

Édesanyámnál myeloma multiplexet diagnosztizáltak 2004-ben. Ekkor 30% volt a rossz sejtek aránya (emelkedett IGg). 2006. januárban autológ őssejtáltütetés történt. Egy kérdésem lenne: a béta2mikroglobulin 3,5-4,5 között van. Valójában mit mutat ez az érték? Mennyire számít magasnak? Azt olvastam, hogy ez megmutatja a túlélés esélyeit. Hogyan lehetne csökkenteni?

A B2M, vagyis béta-2 mikroglobulin egy fehérje, amelyet a betegség követésében tumormarkerként használnak, vagyis a betegség aktivitására utalhat a megemelkedése. Nemcsak a myeloma multiplexben tekintik tumormarkernek, hanem a krónikus limfoid leukémiában és néhány limfómában is. Prognosztikai faktornak is nevezik, vagyis a prognózis, azaz a kórjóslat meghatározására használják.

Mennyisége nem független a betegség egészétől, tehát önmagában nem lehet csökkenteni, illetve befolyásolni. Az alapbetegség kezelése csökkentheti ennek a kis molekulasúlyú mikrofehérjének a termelődését, amely megjelenik sok más állapotban, például a bél Crohn-betegsége, vagy májgyulladás esetén, valamint bizonyos vesebetegségekben is.

Kapcsolódó cikkek:
Plazmasejtes daganat: myeloma multiplex
Csontáttétek a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Allogén transzplantáció-kockázat
Hatástalan fájdalomcsillapítás
Donorra várva

Top