Myeloma multiplex, zavartság, személyiségzavar

Édesanyámnak mylenoma multiplex betegséget állapítottak meg 1 éve. Cyt kezelést kapott vénán keresztül és a gyógyszereket szedi mind a mai napig. Azt szeretném megtudni, hogy ez a betegség az agyműködésre is kihat-e? Sajnos sokszor zavart, és az emlékezete nem valami jó, kötekedik a családjával, sértődékeny, mintha nem is ő lenne, pedig 73 éves lesz októberben. Szabad-e valamilyen táplálék kiegészítőt vagy propolisz cseppet adni neki vagy lecitin kapszulát? Mit javasolnak, miben tudunk segíteni rajta?

A zavartsággal, a viselkedés és a személyiség megváltozásával kapcsolatos panaszokat minél előbb jelezni kell a beteget kezelő onkológusnak vagy a háziorvosnak, aki laborvizsgálatokat tud végeztetni, amelyek feltárhatnak olyan veseműködési vagy a vérben lévő ionok (például a kalcium) szintjének változásával összefüggő eltérést, amely ebben a betegségben elég gyakran előfordul, s amelyet kezelni kell. Az onkológus a tünetek alapján eldöntheti azt is, hogy van-e szükség valamilyen agyállományt értékelő vizsgálatra.

Alternatív készítményekről megfelelő bizonyítékként szolgáló tudományos klinikai kutatási publikációk hiányában sosem foglalunk állást.

Kapcsolódó cikkek:
Plazmasejtes daganat: myeloma multiplex
Csontáttét a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Myeloma multiplex
Myeloma multiplex kilátásai
Myeloma multiplex és tea
Myeloma multiplex: leszázalékolás
Rák és őssejtek

Myeloma multiplex lelete
Allogén transzplantáció-kockázat
Hatástalan fájdalomcsillapítás
Donorra várva

Top