Nagymama és unoka: tüdőrákos a családban

Sajnos kiderült, hogy a nagymama fiatalon tüdőrákos lett. Unokája 1 éves (születésekor gyenge volt a tüdeje, ezért több hetet intenzíven töltött). Tudom, hogy a rák nem fertőz, nem elkapható. Az lenne a kérdésem, hogy a sok köhögés, véres köpet kapcsán egyéb fertőzéseket elkaphat-e a pici unoka a nagyitól, mert sokat puszilgatja, vezetgeti vagy, mert egy szobában játszanak, alszanak?

Mi az ami biztosan nem okoz problémát, s mi az, amivel óvatosak legyünk? Nem szeretnék elutasító lenni a nagyival, nehogy ez lelkileg megviselje, de a gyermekemet is nagyon féltem.

Önmagában a rák valóban nem fertőző betegség, nem indokolja a beteg izolációját. Ugyanakkor a rosszindulatú tüdőrák elzárhat bizonyos hörgőágakat, amelyekben a pangó váladék felülfertőződhet, s ilyenkor a köpetben lehetnek kórokozók. Amikor a nagymama lázas vagy bő köpete van, akkor ne puszilgassa az unokáját.

Ugyanakkor lehetnek olyan helyzetek, amikor az unoka jelenthet veszélyt a nagymamára. Például ha a kemoterápiás kezelés szövődményeként csökken a fehérvérsejtszám, mert ilyenkor a beteg fogékonyabb a fertőzésekre, ami származhat a környezetből, például egy náthás unoka is megfertőzheti (nagyobb gyerekek esetében a bölcsődei, óvodai, iskolai közegből is származhat a fertőzés).

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Tüdőrák
A tüdőrák fajtái és típusai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia: gyerek a családban
Kemoterápia és gyerekek

Kemoterápia hatása az ápolóra
Fertőző-e a rákbetegség?

Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Vigasztaló unoka

Top