Nativ mellkas CT vizsgálat

Bordaközi fájdalmakkal készült mellkas röntgen, majd teljes gerinc MR. Mindkettő negatív. Készült teljes hasi UH, ahol zsírosabb májat állapítottak meg, egyébként negatív, és a vérképem is rendben van. Ezután mellkas CT, mert ezen láthatók a bordák.

A leletem a következő: pleuralis és pericardialis folyadék nem látszik. A tüdők tiszták, légtartóak, sem diffúz, sem körülírt eltérés nem mutatható ki. A mediastinumban és a hilusokban, amennyire a nativ képen megítélhető, kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. A szív üregei nem tágabbak. A retrosternalis zsírszövet tömegesebb, inhomogén szerkezetű. Csontdestructio a vizsgált régióban nincs. A máj steatosis képét mutatja. A mellékvesékben térfoglalás nem igazolható.

Kérném a leletem értelmezését, különös tekintettel a „retrosternalis zsírszövet tömegesebb, inhomogén szerkezetű” megállapításra.

Ez alapján a CT alapján nem mondható ki konkrét betegség, különösen nem daganatos betegség (hiszen honlapunkhoz fordult, mely elsősorban rákos betegségekkel foglalkozik).

A szegycsont mögötti területen (retrosternalisan) a szokásosnál több zsírszövetet láttak, amely nem homogén, vagyis a fekete-fehér CT képen változó szürkeségben látszik.

Az, hogy csontdestrukció nincs a vizsgált területen, azt jelenti, hogy pl. a csontokat „kirágó” áttétes gócok nem látszanak, s egyéb, a csont szerkezetét roncsoló betegség sem látszik.

A májban steatosist írnak le, ennek jelentése zsírmáj. Ezzel kapcsolatban ismerni kellene pl. a májfunkcióra utaló laboreredményeit is. Háziorvosától kérhet tanácsot, van-e teendő.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Májrák: elhízás és Hepatitis a háttérben
Mire jó a tüdőszűrés?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkas CT, nyirokcsomók
Tüdő CT: gócok a tüdőben
Tüdő röntgen, tüdő CT
Mellkas CT: daganat?
Mit jelent a CT leletem?
Mellkasi CT vizsgálat lelete
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Véres köpet és dohányzás
Mellkasfolyadék, COPD

Top