Neurofibróma (jelige: drótszamár)

Egy hónapja jobb első lábszáramból libóma gyanúval eltávolítottak egy borsó nagyságú csomót. Fájni nem fájt, de pár hónap alatt észrevehetően nőni kezdett, így nem akartam bent hagyni. A szövettan eredménye: „Kórszövettanilag S-100 pozitivitás, a Masson pozitivitást is figyelembe véve Neurofibroma cutis cruris l.d. Malignitási jelek nem láthatók.

BNO: D4820, perif. idegek és autonom idegrendszer bizonytalan viselkedésű daganata.

A szövettan megérkezésekor a lapot a folyosón egyszerűen a kezembe nyomták, nem mondtak egy szót sem, hogy minden rendben van-e.

Kérdésem az lenne, hogy „perifériás idegek és autonom idegrendszer bizonytalan viselkedésű daganata” mitől alakulhat ki, ez az idegrendszer helytelen működése, vagy pedig korábbi sérülés eredménye? (Lábamat többször vertem be korábban ugyanezen a ponton.) Később visszanőhet-e újból a csomó, s az a tény, hogy ilyen kialakult a lábszáramban, mennyire jelenti, hogy veszélyben vannak a lábamat mozgató izmok, illetve azok idegrendszere?

A BNO a Betegségek Nemzetközi Osztályozása, egy olyan osztályozási rendszer, amely segít viszonylag pontosan meghatározni az egyes betegségek diagnózisát, illetve a beteg társadalombiztosítás által finanszírozott ellátása során az Egészségbiztosítási Pénztár felé információt ad. Ezt a kódot az egyes gyógyszerek rendelésénél a recepten is fel kell tüntetni, s ez is követhető számítógéppel a biztosító részéről. Az Önnél feltüntetett kód valószínűleg még azt az állapotot mutatja, amikor az orvosok nem tudták, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatról van szó.

Neurofibróma több helyen előfordulhat a szervezetben. Gyakran jelenik meg a bőrben, de előfordulhat a hallóidegen is (akusztikus neurinoma). A bőr (cutis) neurofibrómája általában jóindulatú daganat. Ez nem az idegrendszer helytelen működése miatt alakul ki, hanem onnan ered a neve, hogy a perifériás (környéki) idegekből származó daganatról van szó. Az általános jóindulatúság ellenére van olyan betegség, ahol rosszindulatúan átalakulhat, ez a Recklinghausen-kór. Azt, hogy az Ön esetében van-e teendő, szükséges-e kontroll vizsgálat, az elváltozást eltávolító sebésszel vagy háziorvosával beszélheti meg a lelet ismeretében.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Daganatok jellemzői

Top