Non-hodkin kórból gyógyíthatatlan betegség

Húgom utolsó zárójelentésén az alább dolgok szerepeltek:

Diagnózisok:
C8330 Non-hodkin lymphoma, nagy sejtes(diffúz)
C8190 Morbus Hodgkin
C8330 Non-hodkin lymphoma, nagy sejtes(diffúz)
D6950 Másodlagos thrombocytopenia
D6300 Anaemia daganatos betegségekben (C00-D48+)
96503 Morbus Hodkin k.m.n (C81.9)
96803 Malignus lymphoma,nagy sejtes diffúz k.m.n.

Beavatkozások:
37200 Lineáris accelerátor, foton 6 MV-ig
37210 Lineális accelerátor, foton 7-15 MV

Anamnézis:
Sugárkezelés folytatása céljából került ismét felvételre.
Otthonában lényeges panasza nem volt.

Felvételi státusz:
Fizikális statusa a korábbi zárójelentésekkel megegyezik.
RR:104/70 Hgmm

Labor vizsgálatok:
Vérkép: hgb:113-110 g/l, htk: 35.6-34%,, fvs:4,9-3,6*G/L

2013.07.09-rutin labor vizsgálatok (KKI)
NA: 138 mmol/l, K:4,1 mmol/l,Cl:100 mmol/l, GOT 25 U/L, GPT 11 U/L; ALP 68 U/L, GGT: 52(H) U/L, BILT: 6,9 umol/L (alacsony össz bilirubin érték miatt direkt bilirubint nem mérünk); KARB: 2,8 mmol/L; KREA: 61 umol/l eGFR:>60,0 mL/min/tf(Az eGFR dializált betegeknél nem értelmezhető. >60 ml/min/1,73m2 esetén az MDRD formula nem megbízható.); HU:158 umol/l

Radiológiai eredmények:
Has+medence natív+kontr.dinamikus CT vizsg.: Az ábrázolódott tüdőterületeken számos 1-2 cm-es szolid lágyrészképlet ábrázolódik. A máj és a lép közepesen megnagyobbodott. A máj állományában subcapsularisan néhány 1-2,5 cm-es éles szélű körülírt hypodens képlet ábrázolódik, melyek széli részein a vénás fázisban gyűrűszerű kontraszthalmozás jelent meg. A lép állományában szintén megfigyelhető két hasonló jellegű, kb. 1 cm-es képlet. A burssa omentalist kitöltő terime minden átmérőjében 1-2 cm-t csökkent, azonban jelenleg a gyomor nagygörbülete mellett is megfigyelhető. A vesék és a mellékvesék, amennyire megítélhető a hasnyálmirigy, kóros elváltozást nem mutatnak. Paraaorticusan néhány 1 cm-es nyirokcsomó is megfigyelhető. A kismedencében az uterus mögött kb. 9 cm legnagyobb átmérőjű inhomogén szerkezetű szolid terime jelent meg, mely a rectumot, illetve a környező ereket diszlokálja. Progressio jelei.

Egyéb vizsgálatok:
EKG 87/min. SR, bal tengelyállás, norm. PQ. standard III. V1-3-ig neg. T-k.

Epikrízis:
Gyomor DLBCL miatti sugárkezelés folytatásának céljából vettük fel újra. A tervezett irradiációs kezelést szövődménymentesen megkapta, a kontroll hasi CT azonban a felhasi elváltozás minimális regressziója mellett, a kismedencében új 9 cm-es csomót igazolt. Emiatt radioterápiát felfüggesztettük, kemoterápiás kezelését tervezzük (FND). Étvágya javul, per os jól táplálkozik. Jejunostomia környéke reakciómentes. A kezelés folytatására július 17-én jelentkezzen.

Javasolt terápia:
Napi 1 tabl. norethisterone(Norcolut), 2×40 mg pantoprazole (Controloc), napi 1,25 mg bisoprolol (Concor), napi 300 mg allopurinol (Milurit), este 0,5 mg alprazolam (Frontin), Matrifen tapasz (25 ug/h)

A mai napon közölték vele, hogy a betegségéből nem fog felgyógyulni. Az előző hónapban még arról volt szó, hogy a sugárkezelés után sebészeti beavatkozást követően eltávolítják majd ezt a nyirokcsomót. És a mai napon ez a válasz fogadott bennünket, hogy nincs remény.

Kérem Önöket, segítsenek nekem, hogy mit tegyünk most, és Önök mit látnak az alábbi leletből pontosan? Segítsenek nekem, hogy minden létező lehetőséget megtehessünk a gyógyulása érdekében.

A beküldött zárójelentésből az látszik, hogy a szervezetben több helyen jelen van a rosszindulatú daganat jelenleg, megjelent a kismedencében és a CT vizsgálat tanúsága szerint a tüdőben, a májban, a lépben leírt gócok is daganatos szóródásra jellemző képletek (bár a lelet a radiológus véleményét nem tartalmazza).

Ilyen esetben az egy körülírt területre adható sugárkezelés (radioterápia) vagy egy adott terület műtétje nem eredményezheti a betegség teljes elpusztítását (kivágását) a szervezetben, hiszen a daganatos gócok mindenfelé ott vannak. Ezért is javasoltak a továbbiakban kemoterápiás kezelést, amikor a hatóanyag a szervezet több részére eljutva képes pusztítani a daganatos sejteket, s ezáltal csökkenteni a daganatos gócok méretét és/vagy lassítani növekedésüket.

A kezelési lehetőségekről, a kezeléstől várható eredményekről a tervezett kemoterápiás kezelés előtt az azt javasló és alkalmazó orvossal lenne érdemes beszélni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat? 
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Non-Hodgkin limfóma kiújulhat?
Non Hodkin kór, 4-es stádium
Hodgkin kór: kell a kemoterápia?
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák?
Nyirokmirigy, limfóma
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top