Nyelési gondok (jelige: Szemölcs)

33 éves nő vagyok. 2-3 éve érzek „nyelési nehézséget” a torkomban. Nem dohányzom. Fül-orr-gégésznél jártam, aki negatív státuszt adott, viszont a nyelvcsapon (általam már jelzett) fehéres kinövést talált. Vírusos szemölcsöt állapított meg, melynek esetleges terjedése miatt eltávolítást javasolt.

Kérdésem, hogy feltétlenül szükséges-e az eltávolítás, ill. a torokban érzett szárazságérzést okohatja-e ez? Van-e más kezelési mód? Biztos lehetek-e a diagnózisban, hogy „csak” erről van szó és nem komolyabb problémáról? Nem értem a jelenséget, mert a családunkban soha nem volt senki hajlamos a szemölcsre, bár tavaly rengeteget volt torokgyulladásom és fülgyulladás fogciszták miatt, melyeket azóta eltávolítottak.

A nyelési nehézség inkább gombóc érzésként jelentkezik, tehát a szilárd és folyékony táplálékot is gond nélkül le tudom nyelni. Annyi a feltűnő, hogy „nagyobbat kell nyelnem és időnként hangosra sikeredik.”

Vizsgáltassam-e magam más irányban? Kell-e tartanom komolyabb problémától?

Látatlanban, távdiagnózisban nem tudjuk megmondani, biztos az Ön által leírt szemölcs okozza-e a panaszokat, vagy valamilyen más eltérés, s az esetleges műtéti eltávolításon kívül szóba jön-e másfajta kezelés. Ezeket a kérdéseket részletesen az Önt kezelő, a kórelőzményeket részletesen ismerő fül-orr-gégégésszel tudja
megbeszélni.

A szemölcsöket általában vírusok okozzák. Az, hogy a családban nem volt senki hajlamos szemölcsre, nem jelenti azt, hogy Önnél nem állhat fenn ilyen betegség. Levele alapján a nyelési panaszok inkább a torok területére koncentrálódnak: amennyiben lentebb (a nyelőcső) területén jelentkezik a gombóc érzés, esetlegesen nyelőcső tükrözésre lehet szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Nyelőcsőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák 18 évesen?
Nyelőcsőtumor esélyei
Torokfájás és félelmek

Top