Nyelési problémák: torokrák vagy mandularák?

A problémám kb. 1 hete kezdődött, azelőtt nem vettem észre, hogy lenne valami baj. Úgy éreztem, hogy felsértettem (szálkát nyeltem) a torkom jobb oldalát. Ettem rá kenyeret, hogy levigye az esetleges szálkát, majd utána el is múlt a furcsa érzés. Azonban másnap újra jelentkezett. Beszédnél, evésnél jobb oldalon szúró, görcsös fájdalmat éreztem, ami 1-2 percen belül enyhült.

Tükörben megnéztem a szájüregemet és akkor vettem észre, hogy a jobb mandulámon egy kb. 1-2 mm átmérőjű lyuk található. Nem tudom, hogy azelőtt ott volt-e vagy éppen emiatt van minden. Elkezdtem szedni vény nélkül kapható szopogatótablettákat, amitől a görcsös, szúró fájdalom elmúlt, viszont most már lassan 5 napja úgy érzem, mintha valami csomó lenne a torkomban, amit néha sikerül lenyelnem, aztán újra ott érzem. Valamint automatikusan a fogaimmal próbálom a nyelvemről leszedni azt a valamit, de persze nem lehet. Lehet, hogy a nyelvemmel van gond? Mert jobb oldalt, hátul enyhén vörös, és arra nem emlékszem, hogy ráharaptam volna.

A jobb mandulámon nem csak az a „lyuk” látható, hanem duzzadtabb, „érdesebb” a felülete, mint a balé. De néha úgy érzem, mintha a bal mandulám is duzzadtabb lenne és fájna, de a jobbnál ezt már 5-6 napja folyamatosan. Mást nem látok a torkomban, nyakamat tapogatva sem érzek csomót. Torok/mandulagyulladásra gondolnék, de mivel a nehezebb nyelés és idegentest-érzés mellé a tipikus fájdalom nem társul, nem tudom mitől lehet. Előfordulhat az, hogy mivel egyoldali, esetleg mandularák vagy garatrák?

A héten elmegyek az orvoshoz, ha továbbra sem múlik el, de szeretném tudni, hogy mitől lehet ez. Látatlanban nem lehet megmondani, de abban segítenének, hogy mi lehet ez? Mert én automatikusan a daganatra gondolok minden bajomnál. Lehet, hogy ez tényleg az? 19 éves vagyok, nem iszom alkoholt, cigarettát is csak kb. 2-3 havonta szívtam 1-1 szálat, már azt sem.

Az esetleges rendszeres dohányzás, különösképpen a fiatalkorban elkezdett cigarettázás elhagyásával valóban számos daganatfajta kockázatát csökkentheti, mivel a folyamatosan a szervezetbe adagolt méreganyagok miatt a dohányosokban nemcsak a tüdőrák kockázata nő mintegy negyvenszeresére, de a szájüregi rákok, a fej-nyaki régió daganatai, a vastagbélrák vagy a húgyhólyagrák is számottevően gyakoribb, s akkor még csak néhány daganatos betegséget említettünk.

Bár helyes az „onkológiai éberség”, a mostani panaszaival összefüggésben ne gondoljon automatikusan daganatra, részben mert a garatrák az Ön életkorában csak nagyon ritkán fordul elő, részben mert a tünetei beleférnek egy mandulagyulladás, torokgyulladás tünetcsoportjába is. Természetesen biztosabbat egy orvosi vizsgálat mondhat. Javasolható, hogy bármiről is legyen szó a jövőben is, sosem tanácsos a fennálló panaszok kivizsgálását halogatni. A háziorvosa a vizsgálatot követően el tudja dönteni, milyen kezelésre van szükség, illetve indokolt-e fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mandularák, vitamin
Jóindulatú ciszta a torokban
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Torokrák 18 évesen?
Fertőzhet a torokrák?
Lehet 15 évesen torokrákom?
Idegeskedés és kaparó torok
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top