Nyelgyökrák: végleges nyelvduzzanat?

Az egyik kérdésem az lenne, hogy egy nyelvgyökrákos beteg jobb oldali nyelvduzzanata már végleges-e? A másik az lenne, hogy a nyak jobb oldalán lévő nyirokcsomó áttét mindenféleképpen ki fog fekélyesedni vagy csak kifekélyesedhet?!

Én úgy gondolom, hogy a rákgyógyításban olyan nagy előrelépések történtek, az orvosok mégis annyira értetlenül állnak a beteg előtt, ha kérdez valamit. Elég szomorú, hogy ezt kell írnom, de tárgyként kezelik a beteget!

Leveléből nem derül ki, mi okozza a nyelvgyöki duzzanatot. Ha maga a daganat, ez a kezelések hatására meg is kisebbedhet. A nyaki nyirokcsomók nem feltétlenül fekélyesednek ki, csak kifekélyesedhetnek.

Valóban jelenős előrelépések történtek és történnek a rosszindulatú daganatok kezelésében, hiszen még előrehaladott esetben is egyre többféle gyógyszerrel, egyre pontosabban tervezett sugárkezeléssel lehet csökkenteni pl. egy fej-nyaki daganat (nyelvgyökrák) méretét, s így lehet mérsékelni a beteg panaszait, illetve javítani, hosszabb időn át fenntartani a beteg életminőségét. Ugyanakkor ma is véges az, amit az orvosok megtehetnek egy betegért, vannak betegségek és állapotok, amelyen nem tudnak érdemben javítani.

Az elmúlt évtizedben a betegfelvilágosítás is sokat fejlődött (szűk másfél évtizede még nem lehetett felvilágosítani a rákbeteget a rosszindulatú betegségéről). Oldalunk is azért jött létre, hogy választ adjon olyan kérdésekre, amelyek esetleg még nem jutottak a beteg eszébe a rendelőben, amikor az orvosával találkozott vagy azokra nem kapott kielégítő választ, továbbá azért is, hogy több információ birtokában a következő orvos-beteg találkozáskor jobban megfogalmazhassa a számára fontos kérdéseket, s így azokra pontosabb válaszokat kaphasson.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top