Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye

A héten endoszkópos vizsgálaton vettem részt, ahol megállapították, hogy nyelőcsőfekélyem van. Étkezéskor a szilárd halmazállapotú ételek néha megszorultak. Az is megesett, hogy enyhén véres köpetem volt. Ez az állapot kb. 5 éve áll fent. A vizsgálaton biopsziákat is vettek szövettani vizsgálatra. Gondolom szövettanra a kimetszett részeket azért küldték, hogy megállapíthassák esetleges rosszindulatú daganat esélyét. Kérdésem ehhez kapcsolódik leginkább, azaz hogy milyen gyakori a rosszindulatú daganat kialakulásának az esélye, ill. az én helyzetemben ennek esélye milyen mértékben állhat fent?

Hogy pontosabb kórképet kaphasson, leírom az ambuláns kezelőlap részleteit is:

Kért konzílium
ENDOKONZ – endoscopiai konzílium
Vizsgálat eredménye:
Gastroscopia: a nyelőcső lumene norm. tág. A cardia szűk, heges, az eszköz éppen átvezethető rajta. Benne a mellső fal irányában csillag alakú heg látszik, vele szemben lineáris erosio. Biopsiákat vettünk. A gyomorban híg secretum. Vaskos redők. Antralisan errodalt nyh. élénk peristaltica. A pylorus szabadon átjárható.
Duodenoscopia: A bulbus és postbulb. duod. kóros nélkül.

A nyelőcső rosszindulatú daganatos  betegségei évente a fejlett nyugati társadalmakban minden 100 ezer lakosból 1-5 ember érintenek. A nyelőcsőrák kockázati tényezői között meg kell említeni az alkoholt és a dohányzást, mivel ezeknek az élvezeti szereknek az alkalmazása szoros összefüggést mutat a nyelőcsőrákok kialakulásával, vagyis a dohányos, illetve alkoholt rendszeresen fogyasztó emberek között gyakrabban alakul ki ez a betegség, mint az átlag népességben.

A gyulladásos betegségek ismételt megjelenése, az elhízás, esetleges maró anyag nyelései is fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát. Mivel erről azonban csak százezres népességre vetítve lehet adatokat szerezni, azt, hogy egy adott betegnél mekkora a kockázata a betegség előfordulásának, nem lehet pontosan megmondani. Az Ön esetében is a szövettani vizsgálat dönti el, hogy felmerülhet-e a lehetősége a nyelőcső rosszindulatú daganatos megbetegedésének.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
A light cigi is erős méreg
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top