Nyelőcsőrák és mandularák (jelige: Jaguar71)

62 éves édesanyámnál idén januárban nyelőcső és mandula rosszindulatú daganatát diagnosztizálták. Sajnos inoperábilis (a duplexitás miatt), így sugár- és kemoterápia kezelést javasoltak. Sajnos a volumenkorlát miatt csak április 9-re tudták előjegyezni kezelésre.

A kezelés megkezdésekor nyaki nyirokcsomó áttét igazolódott, a kezelés áttervezésére volt szükség. Közben a nyelési nehézségek megoldására fémstent behelyezése történt. (A nyelőcső középső harmada volt 1-2 mm-re szűkülve). Végül június 4-ig a tervezett sugárterápiát megkapta, azonban a tervezett 3 kemoterápiás kezelésből az első után hosszan elhúzódó tüdőgyulladás miatt a maradék 2 kezelést nem kapta meg. Természetesen a kontroll vizsgálatok előtt állunk (július 21.) és most otthonában pihen és erősödnie kell.

Kérdések: mennyire rossz hír az, hogy 2 kemoterápiás kezelés elmaradt?

Normális dolog-e, hogy még mindig nem érez ízeket, emiatt kiöklendezi az ételt? (Pedig éhes, de vagy hányingere van az ételtől vagy csípi az étel, még a Nutridrink is.) Nagy súlyvesztés miatt roborálnia kell, de keveset táplálkozik. Hogyan lehet azon segíteni, hogy komolyabb mennyiségű táplálékot vegyen magához? (Hányáscsillapítót, fájdalomcsillapítót, ecsetelőt kapott.)

Sajnos ma már nem bírt az éhséggel és főtt orsótésztát evett, azonban azóta nagy nyelőcsőfájdalmai vannak. Lehet-e attól, hogy a kezeléstől még mindig gyulladt a tápcsatorna, esetleg hirtelen erőltetett nyelés okozhatja-e a fájdalmat, vagy el kell menni kimosatni, mert megtapadt az étel?

Utolsó és legnehezebben megválaszolható kérdésem: műtét nélkül van-e esély a teljes gyógyulásra, vagy „csak” az életét tudják meghosszabbítani és az életminőségét tudják átmenetileg javítani?

A tervezett kemoterápiás kezelések elmaradásának hátterében az állhat, hogy mellékhatásként valószínűsíthetően fehérvérsejtszám-csökkenés alakult ki, s emiatt fertőzés (tüdőgyulladás) jött létre a szervezetben, amivel az édesanyja szervezete nehezen küzdött meg. Természetesen azért tervezték együtt adni a kemoterápiát és a sugárkezelést, mert ezek együttes alkalmazásától jobb eredményt vártak az orvosok. Egy nem operálható betegnél a kezelések célja a minél további elfogadható állapot fenntartása, tehát ha egy kezelés túl drasztikus mellékhatásokat okoz, akkor azt módosítják.

Elképzelhető, hogy a kontrollvizsgálatok után, immár sugárkezelés nélkül majd folytatják a kemoterápiás kezelést, hátha ilyen formában jobban bírja az édesanyja, de ekkor is szoros kontrollokra van szükség a kemoterápiás kezelés után, hogy az esetlegesen kialakuló szövődményeket időben észlelni és kezelni lehessen.

A hányinger összefügghet magával a daganatos betegséggel, a szájnyálkahártya érzékenységet is okozhatja részben a daganat, részben az alkalmazott sugárkezelés. Ugyanakkor a megfelelő tápanyagbevitel nagyon fontos, ezért jó lenne kitapasztalni, hogy milyen ételek okozzák a lehető legkevesebb panaszt édesanyjának. Az onkológussal, sugárterápiás szakorvossal azt is meg lehet beszélni, hogy tud-e javasolni olyan készítményt, amelyet az étkezés előtt használva, a szájnyálkahártyát átöblítve csökkentené a nyálkahártya érzékenységét, s így javítaná a táplálkozási képességet.

A most jelentkezett nagy nyelőcsőfájdalmak összefügghetnek a daganattal is és a sugárkezeléssel is, ezt is jó lenne jelezni a beteget kezelő onkológusnak vagy sugárterápiás szakembernek, esetleg a háziorvosnak.

Utolsó kérdésére azt válaszolhatjuk, hogy ilyen kettős daganat esetében műtét nélkül csekély realitása van teljes gyógyulásról beszélni. Jól látja: a kezelések azt célozzák, hogy a daganat lassabban növekedjen, lehetőleg ne záródjon el a nyelés útja (vagy ha a daganat ismét növekedni kezd, minél később történjen ez meg).

A terápia eredményessége függ attól is, hogy a daganat hogyan reagál a kezelésekre. Azt pedig, hogy milyen kezeléseket lehet alkalmazni, befolyásolja az is, hogy azok ne okozzanak a betegnek lehetőleg olyan mellékhatásokat, amelyek jobban rontják az életminőségét, mint a növekvő daganat.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák szenvedései
Nyelőcsőműtét
Nyelőcsőrák és májzsugor
Nyelőcsőrák: tágítás és hideg veríték
Bevérzett nyelőcsőrák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top