Nyelőcsőrák, fogsorkészítés (jelige: pásztó)

2004-ben nyelőcsőrák miatt sugárkezelésben részesültem (35 kezelés mind a négy oldalról). Ennek következtében teljesen elromlottak a fogaim. Most szeretném megcsináltatni a fogsoromat. Úgy hallottam, hogy az OEP ilyen esetben finanszírozza a fogászati költségeket.

Kérem feleljenek, hogy igaz-e?

Kérdésével megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, ahol az alábbi választ kaptuk.

A kezelést illetően: a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján a biztosított – életkortól függetlenül – az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére térítésmentesen jogosult, amennyiben a fogászati ellátást a megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződéses jogviszonyban álló egészségügyi szolgáltatónál veszi igénybe. Ebben az esetben a fogorvos a munkadíjat a 7B (egyéb alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelése) térítési kategóriában lejelentheti, amely a havi teljesítmény-finanszírozással elszámolásra kerül számára.

A segédeszközt illetően: amennyiben a fogorvos a korábbi megbetegedés és a fogak állapota között ok-okozati összefüggést talál, akkor jár támogatás. Az OEP honlapján (ide kattintva közvetlenül megtalálja) megtalálható a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó aktuális támogatási lista (2. sz. melléklet, 06 30 ISO kód alatt), ott olvasható, hogy milyen esetben és milyen eszközre jár 100 százalékos támogatás, amennyiben a fogtechnikus a tb-vel szerződött vállalkozó. Ez lényeges kitétel, az orvossal előre tisztázni kell, milyen technikussal dolgozik.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Sugárkezelés a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top