Nyelőcsőrák-műtét előtti gyorssegély

Igen kedves ismerősömet a jövő hét elején fogják megoperálni nyelőcsőrák miatt. Nem tudom, vannak-e áttételei, gyanítom nem, akkor talán meg sem műtenék. Túlesett 3 kemoterápián és nagyon sokat fogyott (fog is még a műtét után, amit állítólag már nem tud majd visszaszedni, nagy darab lévén „árnyéka” már most is önmagának, ezt is nehezen viseli), most ott tart, hogy sem enni, sem inni nem tud. Nagyon elkeseredett. Már a kórházban „várja” a műtétet. Természetesen fél, fél attól, hogy a műtőasztalon végzi.

Szeretném valamivel megnyugtatni és bizakodóvá tenni.

Itt Önöktől azt olvastam, hogy ilyen műtéttel, szövődménymentesség esetén, két hét után már haza is engedik a beteget. Nekem, laikusnak, ilyen komoly és kockázatos műtét után 2 hetes orvosi ellátás igencsak kevésnek tűnik, sőt, elnézést, de meg is kérdőjelezem ezt.

Őt is azzal „biztatják” az orvosok, hogy min. 3 hónap kórház és jó esetben csak ekkor, a 3. hónapban ihat legelőször, akkor is csak kb. 2 deci vizet (evésről szó sem esett..), hazamenetelről meg végképp.

Mi az igazság? Tudom, látatlanban nehéz bármilyen esetről véleményt mondani, de szeretném tudni, mi az igazság, tudnám-e Őt valamivel biztatni. Mivel nagyon közeli az operáció dátuma (csak most tudtam meg), kérek Önöktől egy „gyorssegélyt”.

Valóban, amint írja, látatlanban, az orvosi leletek és a jelen helyzet pontos ismerete nélkül nem lehet felelősséggel véleményt alkotni. Nem derül ki például számunkra az sem a leveléből, hogy pontosan milyen műtét (milyen célú, kiterjedtségű, stb.) elvégzését tervezik az orvosok. Ezeket a beteg kórházi osztályos (kórtermi) orvosával és/vagy a sebészeti beavatkozást majd végző orvossal kellene tisztázni.

Ők tudnak válaszolni arra a kérdésre is, hogy jelenleg van-e áttét? Mi a célja a tervezett műtétnek? A daganatmentesség elérése? Vagy áttétes, s ezért nem operálható esetben valamilyen módon a táplálkozás hosszabb távon történő biztosítása? Mi várható a műtét utáni egy-két hétben és mi várható hosszabb távon? Valóban 2-3 hónapos kórházi bennfekvést terveznek (ez szövődménymentes esetben ma már igen ritkaságnak számít). Hogyan fog tudni táplálkozni a műtét után? Milyen táplálkozási nehézségekre, problémákra lehet leggyakrabban számítani? Milyen onkológiai kezelésre van szükség a műtét után?

Mindezeket a kérdéseket mi is csak sorjázni tudjuk, s ezzel talán támpontot adni egy orvosi megbeszéléshez. E kérdésekre csupán a levélben leírtak alapján mi érdemben nem tudunk választ adni, ezért javasoljuk, hogy forduljon a beteg, illetve az általa erre felhatalmazott ember az őt ellátó sebész orvoshoz. Esetleg a kérdések megfogalmazásához még kiindulópontot jelenthetnek az alább kigyűjtött kapcsolódó cikkek és hasonló betegséggel küzdő betegek és családtagok kérdései, valamint az azokra adott orvosi válaszok.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Alultáplált betegek a kórházakban
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák, fogyás, táplálkozás
Nyelőcsődaganat: táplálóbb tápszer
Nyelőcsődaganat után nehéz evés
Nyelőcsőrák, fulladás
Nyelőcsőrák, fulladás 2.
Nyelőcsőrák, fulladás 3.
Nyelőcsődaganat műtéte?
Nyelőcsőrák, szondatápszer
Nyelőcsőrák fájdalomcsillapítás
Nyelőcsőrák, táplálás, csontáttét

Nyelőcsőrák és mandularák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák szenvedései
Nyelőcsőműtét
Nyelőcsőrák és májzsugor
Nyelőcsőrák: tágítás és hideg veríték
Bevérzett nyelőcsőrák
Áttétes nyelőcsőrák
Nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák esélye
Műthetetlen nyelőcsőrák
Nyelőcsőrák, fogsorkészítés
Nyelőcsőrák, elhalasztott műtét
Nyelőcsőrák psziché
Jóindulatú ciszta a torokban
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelési gondok
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top