Nyelőcsőrák psziché (jelige: pszichoonkológia?)

Édesapámnál 10 hónapja nyelőcsőrákot állapítottak meg: 55 éves és sajnos „pszichésen” nem eszik, emiatt nagyon leromlott az állapota, azt mondta a kezelőorvosa, hogy pszichiátriára fogja küldeni, ha tovább éhezteti magát.

A kérdésem az lenne, hogy létezik rákos betegek részére ilyen speciális osztály? Esetleg az országos onkológiai központban vagy máshol? Olvastam, hogy létezik pszichoonkológia, ezért reménykedek abban, hogy ez esetleg egy ilyen speciálisan rákos betegeknek a pszihiátriai gondozására létesített osztály?

Kifejezetten a rákos betegek pszichiátriai gondozására szakosodott osztályról nem tudunk, a rákbetegeknek legtöbbször nincs is szükségük tartós pszichiátriai (vagyis elmeorvosi) kezelésre.

Onkopszichológiával foglalkozó szakember (pszichológus vagy pszichiáter) egyre több onkológiai centrumban dolgozik hazánkban is, hasznos lenne olyan kollégát találni, aki földrajzilag közel van és elérhető az Önök számára.

A nyelőcsődaganatos betegeknél mielőtt a táplálkozási zavarnál pszichés okokra gondolnánk, ki szoktuk zárni azt, hogy nincs-e olyan szűkület a nyelőcsőben, amely akadályozza a táplálék továbbhaladását a szájüregből a gyomorba. Ez lehet az eltávolított daganat helyén kialakult heg vagy szűkület, lehet az elsődleges daganat, ha nem lehetett megoperálni, s lehet a daganat kiújulása is egy sikeres műtét után.

Feltételezzük, hogy a nyelészavart kizárták, mielőtt a „pszichésen nem eszik” kifejezést alkalmazták édesapjára. Ugyanakkor tudni kell, hogy nemcsak az étel továbbhaladásának fizikai gátja lehet oka a „nem-evésnek”. Amennyiben a szervezetben kiterjedt, áttétes folyamat van, például a tüdőben, májban stb. (igaz, erről levelében nem tesz említést) az is okozhat étvágytalanságot, ételundort.

Természetesen fontos, hogy a szervezet megfelelő tápanyaghoz jusson, ezért is fontos megállapítani, mi okozza az étvágytalanságot, fogyást, s ennek megfelelően lehet javasolni pépes étel, orvos által rendelhető gyógytápszerek fogyasztását, vagy lehet a nyelőcsövön, esetleg a bélrendszer egyéb részén olyan bevatkozást végezni, amely biztosítja egy nyelőcsőszűkület esetén a megfelelő tápanyagellátást. Emellett lehet foglalkozni pszichésen is a beteggel, szükség esetén akár szorongásoldók adását is rendelheti pszichiáter szakorvos, ha indokoltnak gondolja.

Kapcsolódó cikk:
Nyelőcsőrák
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőtumor esélyei
Nyelési gondok
Tüdőrák és nyelőcsőszűkület
Daganatok vérelzárása
Nyelőcsőrák és étvágy
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top