Nyelvgyökrák: stressz, félelem (jelige: heartless)

Párom apukájának nyelvgyökdaganata van, meg is műtötték, kanülje van, beszélni nem tud, a nyelve 80 százaléka is leesett magától egy idő után. Aztán már csak 1-2 gyógyszert kell szednie, mondván nem tudnak már érdemleges dolgot tenni vele.

Egy idő után ingerlékeny és feszült lett, már az egész család nyugtatókon él, mindenki próbál a kedvében járni. Már megpróbált kiugrani a 8. emelet erkélyéről, onnan kellett visszacibálni és nem is emlékszik erre. Minden ismerősét rokonát szépen lassan, mondvacsinált okokkal, indokokkal elmar maga és a családja mellől.

Lehetséges hogy a 3. stádiuma után már az áttétek hatása lenne ez? Mi történik ilyenkor egy ilyen szervezetben? Mire számít a családja, milyen szörnyűségeket kell még átélniük? Már mindenki fél tőle.

Az életfunkciók beszűkülése (kanül, táplálkozási nehézségek, ízérzés hiánya), s az az érzés, hogy az orvosok sem tudnak mit tenni, valóban teheti ingerlékennyé, agresszívvé a beteget, illetve lehetnek öngyilkossági gondolatai. Ebben a fizikai állapotban pszichológiailag érthetőek a szélsőséges lelki megnyilvánulások, érzelmi kitörések. A családnak valószínűleg intenzív pszichológiai támogatásra lenne szüksége, ami ha kivitelezhető, enyhíthetné a helyzetet mindenki számára.

Azt, hogy vannak-e áttétek, képalkotó vizsgálatok (például CT) mutathatja meg. Feltételezzük, hogy levelében agyi áttétekre gondol, mivel azok okozhatnak személyiségváltozást, az agyi áttétek azonban elég ritkák a fej-nyaki régió daganataiban. Lehet más szervi eltérés is a háttérben, például kisebb agyi keringészavar.

A tüneteket meg kell beszélni a beteget ellenőrző orvossal, illetve bizonyos esetekben pszichológus vagy pszichiáter segíthet, utóbbi rendelhet a betegnek nyugtatókat is.

Kapcsolódó cikkek:
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Családban is lehet magányos a beteg
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújuló nyelvgyökrák, IV stádium
Nyelvgyökrák fájdalmai
Nyirokmirigyek és nyelvgyök
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top