Nyirokcsomó: félelem a limfómától

A következő problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Elöljáróban, a teljesség miatt szeretném ismertetni az előzményeket is. 2010. július elején, az esti órákban arra lettem figyelmes, hogy nyeléskor fáj, szúr a torkom jobb oldala, amely tipikusan (véleményem szerint) gyulladás jellegű diszkomfort érzete volt. Amint a fájlalt területre nyúltam, egy babnyi csomót tapintottam, amely akkor érzékeny volt a nyomásra.

Ultrahang vizsgálat a nyakam mindkét oldalán, szimmetrikusan elhelyezkedő 2 és 2,5 cm-es nyirokcsomót látott. A 2 cm-es nyirokcsomót észre sem vettem, mert nem igazán tapintható, még most sem, de egyértelműen érzékeny nyomkodásra. A nagyobbik csomó pedig már fájdalmatlanná vált, mobilis. Ezenkívül a nyaki lágy részben, pontosabban a jobb oldali parotis-ban néhány apró, ki nem tapintható nyirokcsomócska van. Fontosnak tartom leírni, hogy a nyakam mindkét oldalán még most is érzek néha kellemetlen, enyhe szúró érzést, amely vagy egy pillanatig tart vagy 1-2 percig húzódik. Testem többi tájékán nem észleltem csomót.

A teljes UH leletem, ahogy a papíron szerepel:

„Jobb oldalon a parotisban néhány apró, caudalisan egy 2,5 cm-es nyirokcsomó különíthető el. A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Bal oldalon a bifurcatio mellett 2 cm-es nyirokcsomó van. Mindkét pajzsmirigy lebeny normális nagyságú, szerkezetű, bennük göb és más elváltozás nem különíthető el.”

A múlt héten szerencsére soron kívül elvégeztettem egy teljes vérképet ismerősömnek köszönhetően, ahol mindent rendben találtak. Minden lehetséges elemzést elvégeztek. Mindösszesen annyi eltérés volt, hogy az egyik pajzsmirigyem túlműködik, valamint EBV fertőzöttség igazolódott, amely a közelmúltban zajlott le; ezt a megállapítást a még mindig emelkedett limfocita számból vonták le.

Az orvos rögtön a lényeggel indított, hogy mivel a trombocita-, fehér- és vörösvérsejt számom szuper, ezért rákos nem vagyok. Én kezdetektől a limfómára koncentráltam, hogy tuti biztos, hogy az a baj. Így a nyaram fele a semmibe veszett a rossz kedv miatt. Szeretném kérdezni Önt, mint hozzáértő szakembert, hogy ezek alapján tényleg kizárható ez a rettegett betegség? Voltam fül-orr-gégészeti vizsgálaton; ott sem láttak semmi problémát a nyirokcsomókkal. Hamarosan szeretnék elmenni egy haematológiai szakrendelésre is, mert ezt már nem bírom tovább idegileg.

A most leírt leletek alapján nem gyanakodna egy onkológus sem rosszindulatú betegségre. Megnagyobbodott, mobilis nyirokcsomó ezen a területen daganat nélkül is előfordulhat. Szintén megnyugtató, hogy a fül-orr-gégész sem látott olyan eltérést a vizsgálat során, amely például a száj vagy orrüreg területén mutatna valamilyen daganatos eltérést. A limfómára az jellemző, hogy számban és méretben is növekednek a nyirokcsomók, ilyen információ pedig nincs a levelében.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top