Nyirokcsomódaganat és DD víz (jelige: cseriche)

Édesanyámnál a nyirokcsomókban találtak daganatot. Most vizsgálják, hogy melyik szervből erednek a rosszindulatú sejtek. Nagyon sok nap telik el a vizsgálatokkal, annyit tudunk, hogy az eredmény „minimum” kemoterápiás kezelést igényel.

Azt szeretném megtudni, hogy a 69 éves (jelenleg teljesen tünetmentes) édesanyámnak használ-e valamit, ha csökkentett deutérimtartalmú vizet iszik? Vagy csak kidobott pénz lenne?

A csökkentett deuteriumtartalmú vízzel kapcsolatban történt néhány laboratóriumi, illetve állatkísérletes vizsgálat, azonban a humán (emberekben történő) kivizsgálással kapcsolatban kevés adat áll rendelkezésre. Például nem történtek olyan vizsgálatok, amelyek arra adnának egyértelmű választ, hogy az egyes – különböző eredetű – rosszindulatú daganatos betegségekben (pl. emlőrák, vastagbélrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, stb.) mennyire hatékony a túlélés növelésében, a kiújulások arányának csökkentésében. Azon kérdés megválaszolására tehát nincs jelenleg elegendő hiteles információ, hogy „kidobott pénz lenne-e” erre a készítényre költeni.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nehézvíz
Kis deuterium-tartalmú víz

Top