Nyirokmirigy, limfóma (jelige: Éva)

Nyaki UH-n bal oldalon a carotis communis felső harmadában az artéria mellett látható 8×3 mm nagyságú echoszegény solid képlet. Vélemény: a látható képlet lyhmphoglandulának felel meg.

Anyukám 2006-ban, 86 éves korában non-hodgkin limfómában halt meg. 2006-ban nekem is volt egy bőrjelenség. A véleményt az I. Patologiai intézetben adták.

Szövettan: összességében a vizsgált bőrmintában epidermotrophismust nem mutató, azonban mélyre terjedő, döntő többségében CD3-CD4 pozitív sejtekből álló infiltatrumot találtunk. Az epidermotrophismus hiánya alapján mycois fungides nagy valószínűséggel kizárható, azonban a mélyre terjedő és CD 4 pozitivitást mutató T sejt populáció alapján felmerülhet a perifériás T sejtes lympohoma bőr érintettsége. A clonális folyamatot a molekuláris vizsgálat nem igazolja, azonban a klinikai tünetek újból megjelenése esetén nativ bőrminta vétele javasolt.

Fél évente járok a bőrklinikára és a tavaly decemberi perifériás vérben a lypmhoma az eddigi 15%-ról 22-re emelkedett, de azt mondták, hogy 40 százalékig jó.

Kérdésem, hogy 2006-ban rákom volt vagy sem? Most lehet, hogy kiújult-e a rák? A hasi UH-n 2 hónapja voltam, az jó, mellkas röntgenen is két hónapja voltam, az is jó. A lágyéki UH-t május 9-én csinálják. Mammográfián februárban voltam és jó volt, hónalji nyirokcsomó nem volt megnagyobbodva. A teljes vérvételen is februárban voltam, az is jó volt.

Mennyi ideig nem mutatja ki a nyirokcsomó daganatot UH-t? Esetleg havonta érdemes menni UH-ra? 59 éves vagyok, tablettás cukorbeteg 18 éve, infarktusom volt 3 éve, van-e ezekkel összefüggés? Milyen kezelést adnak?

Az 5 évvel ezelőtti szövettani lelet bizonytalan eredményű, ezért rendelték/rendelik vissza Önt időszakosan kontrollokra. A nyakon most ultrahanggal leírt nyirokcsomó elég kicsi, csak a mérete alapján nem valószínű, hogy daganatról van szó. A nyakon számos okból, akár egy egyszerű torokgyulladás vagy felsőlégúti vírusfertőzés miatt is megnagyobbodhatnak kissé a nyirokcsomók.

Valószínűleg nincs értelme havonkénti ultrahang vizsgálatnak, bár amikor újabb elváltozás jelenik meg, kérhetnek akár 4-6 hét múlva is kontrollt az Ön követését végző orvosok. Valószínűleg sem az infarktussal, sem a nem-inzulin függő cukorbetegséggel nincs összefüggésben a nyakon talált nyirokcsomó.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Nemcsak a pénz, a lélek miatt is kell a munka
Rák: állás vagy leszázalékolás és rokkantnyugdíj
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos betegets
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top