P3 harmadszor és HPV 19 évesen (jelige: hpv)

Szeretném megtudni, hogy ha olyan humán papilloma vírusom van, ami szemölcsökkel jár, az melyik törzsbe tartozik, onkogénbe? 2007 óta van, aztán elmúlt, de augusztusban vettek rákszűrést, ami p3 és hpv lett, már harmadjára is p3, de nem igazán törődik vele az orvosom és cin1-ben vagyok, a kenet minősítése pedig kóros hámelváltozás. Ön szerint szükségem lenne a kimetszésre? Hozzáteszem, hogy polysistás ovárium-om van, 19 éves vagyok.

Azt, hogy onkogén csoportba sorolt vírusról van-e szó, a vírustörzs számának ismerete alapján lehet megmondani. Ma több mint 100 humán papilloma vírus törzs ismert, amelyek egy része ártalmatlan (bár kellemetlen) szemölcsök kialakulását okozza. Az onkogén, vagyis rákkeltő típusok között a leggyakrabban felelősek a méhnyakrákok kialakulásáért a 16-os és a 18-as vírustörzsek. Emellett kisebb gyakorisággal a 35 és 31-es törzsek is szerepet játszhatnak rosszindulatú folyamatok kialakulásában.

Azt, hogy szükség van-e a méhnyakrák citológiai szűrése után kimetszésre (pl. konizációra), az ismételt citológiai eredmények alapján szokták eldönteni. A P3-as citológiai lelet azt jelenti, hogy bizonytalan az eredmény, nem lehet biztosan megmondani, hogy a méhnyak sejtjei elindultak-e a rosszindulatúvá válás útján. Amennyiben többször P3 a citológiai eredmény, általában konizációt szoktak javasolni a nőgyógyászok. P3-as citológiai eredménynél lehet, hogy gyulladásos sejtek okozzák az elváltozást, ezért is szoktak gyulladásgátló (feltisztító) kezelést alkalmazni, s ezt követően megismételni a citológiai vizsgálatot. Feltételezzük, hogy nőgyógyásza a levelében leírt eredmények ismeretében visszahívta Önt kontroll vizsgálatokra.

A CIN beosztás egy a P rendszertől különböző beosztás. A CIN jelentése: cervical intraepithelial neoplasia. A CIN I a rákmegelőző állapot legenyhébb formája.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 és HPV 19 évesen
P3, CIN I.

P3 CIN 1, kell konizáció?

Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top