Pathológiás dúsulás húgyhólyagrák után 12 évvel

12 éve rosszindulatú húgyhólyag daganattal operáltak, azóta is járok utóellenőrzésre kétévenként csontscintigráfiás ellenőrzésre. Eddig csípőízülettől koponyáig felvételek készültek. Most a teljes vázrendszerről készült felvételen pathológiás dúsulás látható a lumb. V. csigolyában, mindkét oldali lábtőcsontok vetületében – jobboldalon kifejezettebben -, mindkét csuklóban radiálisan, a kéz-, és lábujjak kisízületeiben. Degeneratív folyamat valószínű. A CT vizsgálat szerint a csigolyákon és a medence csontjain osteolyticus metastasis nem észlelhető.

Reuma szakrendelés diagnózisa: Polyarthrosis, k.m.n., általános és k.m.n. atherosclerosis, kezeléseket írtak ki.

Azt szeretném kérdezni, hogy mit kell tennem, hová fordulhatok és mire számíthatok? Tisztelettel kérem segítsenek eligazodni ebben a nehéz helyzetemben.

Valamennyi leírt lelet, vagyis a csontizotóp és a CT alapján sem valószínű, hogy a korábbi daganatos betegséggel összefüggő csontáttétről (metasztázisról) lenne szó. A degeneratív folyamat, illetve a polyarthrosis (vagyis több ízületet érintő arhtrosis, ízületi elváltozás) diagnózisok egyike sem jelent rosszindulatú betegséget, hanem azt a kórképet jelenti, amit köznapi nyelven gerinckopásnak, „meszesedésnek” szoktak nevezni, ezért írtak ki rheumatológiai kezeléseket. Amennyiben még maradt kérdése vagy kétsége, az Önt rendszeresen ellenőrző orvoshoz, onkológushoz fordulhat ezek tisztázására.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Csontáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top