Petefészekrák drága gyógyszere

Édesanyámnak petefészekrákja van. A hasűri folyadékban (3,5 liter) A típusú sejteket találtak. Jelenleg 2 kemoterápiás kezelése volt. Tisztában vagyok azzal sajnos, hogy ezzel a kezeléssel maximum az életben maradás éveit hosszabbíthatják meg. Viszont egy szakorvos ajánlotta, hogy van egy “ampulla injekció” (remélem jól írom), amit meg kell igényelni, hisz rettentő drága, közel 1 millió forintba kerül. Szerettük volna megpróbálni, viszont édesanyám orvosa valamiért nem látja jónak. Önök mit tudnak erről a szerről? Kérem Önöket segítsenek, bármilyen jellegű segítséget tudnak nyújtani. A másik kérdésem az lenne, hogy lehet bejutni ezekbe a Rákellenes Centrumokba? Fizetni kell érte?

Nem tudjuk pontosan, hogy milyen készítményre gondolhat. A kemoterápiás, daganatgátló szerek többsége injekció formájú, vagyis ampullában kerül forgalomba. A kemoterápiás kezelések nagy többségére igaz, hogy drága kezelés, egy-egy készítmény több százezer forintba is kerül, s általában ezek kombinációját alkalmazzák. A készítményeket az egészségbiztosítási pénztár téríti a kórházaknak, amennyiben az adott betegségben igazolt hatású kezelésről van szó, s az így kapott gyógyszerért a betegnek nem kell fizetnie.

“Megigénylésre” általában akkor van szükség, ha egy adott gyógyszer alkalmazásához az Országos Egészségbiztosítási Pénztár méltányossági eljárása szükséges, amely során a szakorvos(ok) véleményét, a kórelőzményeket áttekintve az OEP által felkért szakemberek is értékelik azt, hogy szakmailag indokolt-e a készítmény adása. De mivel nem tudjuk, hogy milyen gyógyszerről van szó, erről nem foglalhatunk állást. Amennyiben pontosan meg tudja mondani az a szakorvos a készítmény nevét, amelyet édesanyjának javasol, akkor tudják megbeszélni az egyik vagy a másik orvossal, hogy miért és hogyan alkalmazható, vagy épp ellenkezőleg, miért nem látják jónak az alkalmazását.

Feltételezzük, hogy Rákellenes Centrumokon az onkológiai központokat érti: a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban megtalálható onkológiai centrumok ugyanúgy állami intézmények mint a kórházak jelentős része, a betegeknek nem kell azért fizetniük, hogy itt kezeljék őket.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top