Prosztatarák, hólyagtumor (jelige: hanna)

Páromat 3 éve operálták prosztatarákkal, majd sugárkezelést kapott. A kontroll eredményei kitűnőek, aztán jött a krach. Véreset vizelt. Orvoshoz ment, ultrahangvizsgálat eredménye 48 mm szélességben a hólyagalap és hátsó fal mentén mérsékelt vastagodás, 8 mm szederjes tu. susp. a hólyag üregébe egyenletlenül befelé található. A hólyagtükrözés is ezt igazolta. Tu turs. elvégzése március 26-án lesz.

Sajnos olvastam az interneten található irodalmakból, hogy a daganat eltávolításával nincs vége általában a kezeléseknek. Gondolom a szövettani vizsgálatokat megvárják és következik a hólyag átmosása katéterrel a legjobb esetben is (helyi kemoterápia, TBc-s kezelés). Jelenleg az orvos a páromnak semmit nem mondott a műtét után mi várható. Méltánytalannak tartom, hogy semmi infót nem adtak.

A prosztata operáció esetében Budapesten az orvos részletesen elmondta mi várható és az eredmények tükrében a konkrét kezelést is részletesen elmondta. Sopronban ez sajnos nem divat. A prosztatarákkal is ezért mentünk Budapestre. Késtünk 2 hónapot a kórházunk hibájából, mert a soproni kórház nem adta ki az elvégzett valamennyi vizsgálat eredményét, Budapesten újból kezdhettük az egészet.

A jelenlegi tumor vajon származhat a sugárkezelésből, mint másodlagos tumor? A Tbc kezelés a környezetére vajon van-e hatással? A tbc-s kezelés a betegnek milyen problémákat okozhat? Jómagamnak a Tbc-s fertőzésre az immunrendszerem a normálisnál hevesebben reagál. (Gyermekoromban 6 hónapig Isonicid kezelésben részesültem a tbc megelőzése érdekében. Édesapámnak vese tbc-je volt, a mantu-próbára a szervezetem hevesen reagált, az egész alkarom beduzzadt, fájt.)

Olvastam a hólyagkatéteres tbc-s kezelés nagy elővigyázatosságot kíván. Nem örülnék ennek a kezelésnek. A kontrollvizsgálatokkal kapcsolatosan is olvastam tájékoztató anyagokat, nem valami szívderítőek. Egész életre szólóak? A mellékhatások sem kellemesek, főleg, hogy proctitise is van a páromnak, ami most a sugárkezelések után jóval később végre konszolidálódott. Vajon mi várható az életmódját illetően? Szövettani eredmény nincs, a hólyagtükrözéskor mintavétel nem történt, gondolom majd a tarnsurethalis resecio után átvizsgálják a kivett szövetdarabokat.

Jelenleg a kérdései jó részére nem lehet érdemben válaszolni, ugyanis fontos lenne tudni, hogy a hólyag alapján megjelenő, daganatosnak látszó elváltozás húgyhólyagrák-e vagy a prosztatarák kiújulása és hólyagra terjedése, mivel ez alapvetően befolyásolja a továbbiakat.

Annak kicsi a valószínűsége, hogy a 2-3 évvel ezelőtti sugárkezelés következtében alakult volna ki második tumor, ilyen elváltozás kialakulásához általában sokkal hosszabb idő kell, ha megtörténik. Jelen helyzetben ezért fontos, hogy a szövettani vizsgálat eredménye rendelkezésre álljon, mert amíg ez nem ismert, addig nem tudnak érdemi tájékoztatást adni az orvosok sem a diagnózisról, sem az attól függően szükségessé váló kezelésekről, mert még nem lehet tudni, hogy mit is kell kezelni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult hólyagrák: kell a műtét?
Húgyhólyag daganata
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top