Rákmegelőzés, táplálkozás és pikkelysömör

Egy ismerősömnek pikkelysömöre van, és ő úgy tudja, hogy akinek ez a betegsége van, annak az immunrendszere fokozottan működik, és ezért ők csak nagyon kis eséllyel betegszenek meg rákban (az immunrendszerük gyorsabban elpusztít minden gyanús sejtet). Igaz ez?

Ha igen, és ennyire fontos az immunrendszer a rákos sejtek legyőzésében, akkor miért nem hatékonyak az immunrendszer erősítésére szolgáló vitaminok, zöldség-gyümölcsfogyasztás, stb. a daganatok megelőzésében? (Nemrég olvastam, hogy az EPIC kutatás nem mutatott ki összefüggést a zöldség, gyümölcs, olajos magvak fogyasztása és a rákmegbetegedések között – míg a vörös és feldolgozott húsfogyasztás rizikóját kimutatta.)

És mi a helyzet a tejfogyasztással? Rákmegelőző vagy rákot okozó hatásáról is írnak források. (A pikkelysömör tüneteit a tej erősíti.)

Az az állítás, hogy akinek pikkelysömöre van, nagyon kis eséllyel betegszik meg rosszindulatú (rákos) betegségben, nem igaz. Vannak olyan daganatok, pl. szájüregi rákok, gégerákok, melyek pikkelysömörben még az átlagosnál is gyakrabban fordulnak elő, illetve az életmód más tényezői (pl. dohányzás, elhízás, káros napsugárzás, környezeti ártalmak) sem hagyható figyelmen kívül.

A pikkelysömörben tudományosan nem igazolták eddig azt a vizsgálatok, hogy a tejfogyasztás befolyásolná a tüneteket.

Az immunrendszer működése nagyon bonyolult: ahogyan egyre többet tudunk róla, egyre bonyolultabb ismereteink vannak sejtszinten, de ezeket jelenleg nem könnyű egyértelműen lefordítani pl. táplálkozási tanácsra. Az Ön által a levelében említett EPIC kutatásban 10 európai országban több mint fél millió embernél 1992-től vizsgálták a táplálkozás hatását a népességben nagy számban előforduló különböző rosszindulatú betegségekre, így a vastagbélrákra, az emlőrákra, a prosztatarákra. Ez a vizsgálat vastagbélrák esetén azt mutatta ki, hogy a rostbevitel (rostban gazdag tápanyagok fogyasztása) mérsékli a vastagbéldaganatok és végbélrákok kialakulását, a vörös húsok, valamint a feldolgozott húskészítmények fogyasztása emeli, a halfogyasztás csökkenti a kockázatot.

Emlőráknál és prosztataráknál a vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a daganatoknak a kialakulását nem befolyásolja a zöldség és gyümölcs fogyasztás. Ez a kutatás a WHO (Egészségügyi Világszervezet) részét képező IARC (International Agency for Research on Cancer), vagyis a rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynökség szervezésében zajlott.

Kapcsolódó cikkek:
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon
Káros is lehet a túl sok antioxidáns
Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Mozgással a mellrák ellen
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Vastagbélrák megelőzése: növényi rostok és edzőcipő
A húsok növelik, a zöldségek csökkentik a vastagbélrák veszélyét
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rákmegelőzés immunerősítővel?
Alternatív készítmények vizsgálata
Gombakivonat, búzafű
B17 vitamin
Táplálékkiegészítő a rák ellen
Gyógyítás és megelőzés
Táplálékkiegészítők hatása
Tüdőrák: mozgás és étrend

Top