Reumatoid artitisz kontra világossejtes vesesejtes

Édesanyám 58 éves, autoimmun beteg, már lassan 20 éve, reumatoid artitiszes. Tavaly októberében vesedaganatot állapítottak meg nála, a veséjét idén januárban kivették. A további vizsgálatok eredményeként találtak valamit a tüdején, azonban semmiféle kezelést nem kap, nem kapott. A kérdésem, hogy miért nem, valamint hogy milyen esélyei vannak az alábbi orvosi vélemény alapján? Mit tehetünk érte? Mindent meg szeretnénk tenni, amit csak lehet.

Diagnózisok: C64H0-A vese rosszindulatú daganata, kivéve a vesemedencét. Elvégzett vizsgálatok, beavatkozások: 11041

Anamnézisben: 2012 júliusában a kórház Ortopédiáján kezdték kivizsgálását hónapok óta tartó erős bal csípőtáji fájdalma miatt, protézis csere történt, ezért kilazulás irányába Rtg. és csontizotóp vizsgálatok történtek, onkológiailag negatív eredménnyel. Nem szűnő intenzív fájdalmai miatt további vizsgálatok történtek.

2012.10.12-i lumb.gerinc MR: A bal vesében bő 6,5 cm átmérőjű térfoglaló jellegű képlet van. Vél: Npl.renis l.d..suspect 2012.10.30-i hasi UH: a bal vese kp. harmadában ventralisan 65 mm legnagyobb átmérőjű jól körülhatárolt solid, homogén képlet látható.

2012.11.13-i hasi CT: A bal vese kp. és distalis harmadában dorsalisan a kontúrból egy hullámos kontúrú, egyenetlen felszínű, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozó, 6,5 x 6 x 5,5 cm legnagyobb átmérőjű térfoglalás domborodik elő. Úgy tűnik, a környezete felé élesen elhatárolódik, a környező zsírszövetben csak egy-egy diszkrét köteg látszik, mely diszkrét környezeti infiltratiora utal. A terime az üregrendszert deformálja. Az alsó harmadban egy 1 cm-es corticalis cysta domborodik elő a kontúrból. Vélemény: Npl. renis l.s. metastasis nem igazolható.

2013.01.07-én a kórház Urológiai osztályán radicalis laparascopos nephrectomiát végeztek. Hdg: Világossejtes vesesejtes carcinoma (Fuhrmann grade2) a bal oldali vesében. A tumor betör a vesevénába. TNM: pT3a, NX, MX. A daganat Fuhrmann grade 2 besorolású. A daganat a környező veseszövettől viszonylag jól elkülönül, azonban körkörös tokkal nem bír, egy-egy látótérben a daganat és a veseöböl zsírszövete között éles határ nem látható. A vesekapuban a daganat betör a vese vénába. A nem tumoros veseszövet megtartott szerkezetű. Az ureter rezekciós széle, valamint a vesekapu érképleteinek rezekciós szélei megtartott szerkezetűek, tumor mentesek.

2013.01.31-i csontscan: A csípőízületi protesisek területén gyulladás nem igazolódott, bal oldalon a protesis vápának megfelelően intenzívebb az aktivitás felvétel. A Th. IX. és lumbalis IV. csigolyák esetén compressios fractura is lehetséges, a többi eltérés degeneratív eredetű. Összehasonlítva az előző 2012.06.19-én készült felvételekkel érdemi változás nem látható.
2013.02.19-i mellkas-has-kismedence CT: A mediastinumban, a carina körül és a truncus pulmonalis mentén számos 1 cm-nél nem nagyobb, heges bennékű nyirokcsomó látszik. Pathológiás szerkezetű nyirokcsomó nem ábrázolódott. Jobb oldalon a nagyrés felső pólusának megfelelően egy 8 mm-es puha képlet látható. Egyébként a tüdők tiszták, légtartóak.

Vélemény: Definitív metastasis intrapulmonalisan nem látható. A jobb oldalon leírt puha góc kontrollja javasolt. Intrapulmonalis lgl.? Panaszmentes. Étvágya, erőnléte jó. Fiz. vizsgálattal kóros nem észlelhető. 2013 májusában ismételt CT vizsgálatot terveznek mellkas, hasi kismedence.

Édesanyjánál rosszindulatú daganat miatt került sor a bal vese eltávolítására (nefrektómiára). A TNM stádiumbeosztás eredménye T3aNxMx, valószínűleg a szövettani feldolgozás alapján. A T az elsődleges tumort, az N a nyirokcsomót (angol node kifejezésből), az M a metasztázist, vagyis az áttétet jelenti. Ez azt jelenti, hogy a nyirokcsomók daganatos érintettsége nem ismert (Nx), illetve a szövettani vizsgálatnál értelemszerűen nem tudnak biztosat mondani a távoli áttétekről sem (Mx). A T3a azt jelenti, hogy a daganat ráterjed a vese körüli szövetekre, vagy a vese fölött elhelyezkedő mellékvesére, de nem szűri be a vese külső tokját (amit Gerota fasciának neveznek latinul).

Csontizotóp vizsgálatra azért került sor, mert a veserák gyakran ad csontáttéteket, de a beküldött lelet alapján daganatos szóródásra utaló elváltozást a csontokban valószínűleg nem találtak, az eltérések jó részét degeneratív („kopásos”) eredetűnek véleményezik, két csigolyaleváltozás megítélésénél bizonytalanabb a lelet.

Áttétkeresés érdekében történt a nyaktól a szeméremcsontig részletes CT vizsgálat is (mellkas, has, kismedence CT) a műtét után is, ez biztosan áttétre utaló eltérést nem jelzett, de leírt egy kisebb árnyékot a tüdő területén, amiről azt valószínűsítették, hogy nyirokcsomó (lgl: lymphoglandula), de ennek kontrollját javasolták, ezért terveznek a februári CT-hez képest 3 hónapra ismét CT vizsgálatot. Mivel a műtét körüli vizsgálatok nem mutatnak biztosan áttétet (a betegség szétszóródását a szervezetben), ezért nem kap édesanyja jelenleg kezelést. Műtét utáni kezelést veseráknál általában nem alkalmaznak.

Édesanyjához hasonló esetekben általában rendszeresen kontrollálják a beteget, annak kizárására vagy minél előbbi felfedezésére, hogy a vesedaganat kiújul-e, vagy jelennek-e meg távoli áttétek, mert ekkor onkológiai kezelésre van szükség.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Metszetek és dimenziók: a CT és az MR
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák, tüdőműtét
Vese UH, tumor renis
Vesedaganat, veseciszta
Vesevizsgálat: CT vagy MRI?
Veserák, veseműtét áttétek nélkül
Masszírozás veserákos betegnél
Világossejtes vesedaganat máj és tüdő áttéttel
Áttétes veserák, Sutent – 2.
Áttétes veserák, Sutent

Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top