Sérülések és rák kialakulása (jelige: CT)

A weboldalon „Twini” levelét olvastam. Az én történetem is hasonló. Férjem 9 éven át szenvedett chordomában műtét nélkül. Ez meghaladja az 5-7 év túlélési időt, sajnos az idén azonban elhunyt. Férjem 9 évvel ezelőtt a farcsontjára zuhant, mivel egy szék összetörött alatta. A sebesüléstől számítva szűnni nem akaró fájdalmai voltak, majd néhány hónap múlva, amikor már igen nagy duzzanat volt a sérülés helyén, a szövettani vizsgálat és az MRI kimutatta a rákos folyamatot.

Első kérdésem: valóban beindíthatja-e külső sérülés a daganatos elváltozást? Tanulmányozásom szerint a chordomáért az embrionális visszamaradt notochord felelős, 40-60 éves kor között daganatos elváltozást índit be.

Második kérdésem: Mi indíthatja el a notochord elváltozását, ill. fejlődését?

Mai tudásunk szerint nem külső sérülés, beütés, megütés indítja el a rosszindulatú folyamatot, hiszen ahhoz, hogy néhány rosszindulatú sejtből kimutatható daganatos „csomó” legyen, többnyire hónapok, évek szükségesek. Az ütés rendszerint felhívja, ráirányítja a figyelmet arra, hogy valami az érintett területen nincs rendben, ezért a sérülés miatt a beteg és az orvos  is alaposabban megvizsgálja az érintett területet, illetve célzott képalkotó vizsgálatok történnek, amelyekre máskülönben csak később került volna sor, amikor vélhetően már maga a tumor okozott volna  panaszt. Ilyen értelemben a különféle sérülések nyomán elvégzett vizsgálatok viszonylag gyakran ráirányítják a figyelmet olyan betegségre is, amit nem is keresnek.

A rosszindulatú daganatok kialakulása nagyon összetett folyamat. Ha pontosan tudnánk, hogy melyik sejtet mi készteti rosszindulatú átalakulásra, akkor jobban tudnánk védekezni ezek ellen a betegségek ellen. Tudomásunk szerint minden emberben naponta több sejt alakul át ráksejtté, de a szervezet fel tudja ismerni és el tudja pusztítani ezeket az idegenné vált sejteket, ezért nem alakul ki daganat – legalábbis egészen addig, amíg egy olyan ráksejt nem keletkezik, amelyik képes „kicselezni” a szervezet védekező rendszereit, a védő fehérvérsejteket, s megtapadva a szervezetben növekedésnek indul, majd látható daganattá fejlődik. Ennek bekövetkeztének a kockázatát – tumortípusonként eltérő mértékben – növelik például a rákkeltő (karcinogén) anyagok, amelyek többek között a környezeti ártalmak vagy a dohányzás révén kerülnek be a szervezetbe – más esetekben a genetikai meghatározottság is feltételezhető.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Chordoma és kilátástalanság
Chordoma
Epithleloid sarcoma
Áttétes sarcoma
Liposarcoma polipos
Hight grade sarcomatosus
Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen

Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top