Sugárkezelés és víz a tüdőn (jelige: 13)

Édesanyámnál márciusban diagnosztizáltak alsólebeny tüdő vagy hörgő daganatot. Túl van 6 kemoterápiás kezelésen, most a sugárkezelést javasolták a szekszárdi kórházban.

A pécsi onkológiai központban kapná, de még most fog eldőlni, kaphatja-e, mert víz van a tüdején. Azt mondták, határeset. Ez mit jelent? Mik a veszélyek így? Volt egy szívinfarktusa is kb. 20 éve. Mi van akkor, ha úgy dönt, hogy nem vesz részt a sugárkezelésen? Ha visszautasítja, lehetséges, hogy a kórház már a kötelező vizsgálatokat se végzi majd el? Nincs valami más eljárás, ami segíthetne? Milyen hatékony a sugárterápia százalékos arányban?

Március óta issza a Cod teát, szedi a C vitamint. Önnek mi a véleménye a teáról?

Azt, hogy a sugárkezelést kaphatja-e az édesanyja, a sugárterápiás szakorvos (sugárterapeuta) dönteti el a CT leletek (képek), illetve a teljes betegséglefolyás ismeretében. Az, hogy a beteg „tüdején víz van” általában azt jelenti, hogy a mellhártyák között, azaz a csontos-inas mellkasfalra tapadó külső hártya és a tüdő felületére tapadó belső mellhártya (pleura) között szaporodik fel a folyadék. Ez tüdőrákos betegeknél legtöbbször annak a jele, hogy a betegség a mellhártyát is megtámadta, ott is áttéteket képzett. Ez a terület sugárkezelés szempontjából nem igazán kezelhető.

Feltételezhetően a tüdőben lévő daganatot és/vagy a gátorüregben (a két tüdő közötti területen) lévő daganatosan megnagyobbodott nyirokcsomókat akarják besugárzással kezelni. Ezzel az a cél, hogy az itteni daganatos gócokban a ráksejtek osztódása lassuljon, gátlódjon, ezáltal a gócok mérete csökkenjen, vagy legalább ne növekedjen tovább.

Arról, hogy az édesanyjához hasonló helyzetben lévő betegeknél körülbelül hány százalékban érhető el eredmény, a sugárterápiás szakember tud megközelítő adatot mondani.

Nem valószínű, hogy ha édesanyja vissza akarja utasítani a kezelést, akkor a további ellátásától a kórház elzárkózna. A betegnek joga van dönteni, hogy a rendelkezésre álló kezelések közül melyik lehetőséget szeretné kihasználni, s dönthet arról is, ha a továbbiakban nem akar aktív onkológiai, daganatgátló kezelésben részesülni, hanem csak a szűk értelemben vett tüneti ellátást szeretné. Ez fájdalomcsillapítást, esetleg tápszereket jelent.

Az Ön által kérdezett teáról, mint oly sok, a daganatos betegek által használt, nem orvos által javasolt, hanem kereskedelmi forgalomban kapható készítményről nem tudunk szakmai véleményt alkotni. Ennek az oka, hogy nem állnak rendelkezésre olyan tudományos, sok száz, sok ezer beteg vizsgálatán alapuló, statisztikailag korrekten feldolgozott adatok, amelyekből látható lenne, hogy például egy áttétes tüdőrákos betegnél a készítmény alkalmazása megnyújtja-e a betegség rosszabbodásáig eltelő időt, javítja-e a túlélési adatokat, vagy igazoltan javítja-e az életminőséget.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Daganatok jellemzői
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gátorüreg rosszindulatú daganata
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák
Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top