Szűrővizsgálat: hol lehet és mennyiért?

Érdeklődnék, hogy ha nincs semmilyen tünetem, viszont szeretném a teljes testemet kivizsgáltatni a különböző ráktípusok szűrése céljából, akkor erre bármely kórházban van lehetőség ingyenesen? Vagy csak önköltségen, esetleg csak drága klinikákon? Fejér megyében lakom, itt hol van a legközelebbi hely, ahol a legtöbb szűrővizsgálatot megcsináltathatom? Illetve még az is érdekelne, hogy mi ennek a pontos módja, először a háziorvoshoz kell mennem jelezni, hogy szeretném magam kivizsgáltatni vagy közvetlenül az adott kórházba, ha igen, akkor azon belül hová?

„Egész testet” daganat szempontjából szűrni nem lehet: miután a rák nagyon sokféle betegség gyűjtőneve, az egyes ráktípusok is más-más szakterülethez tartoznak. Népegészségügyi célzattal szűrni azokat a betegségeket szokták, amelyek meglehetően gyakran fordulnak elő bizonyos nemben vagy életkori csoportokban, korai felismerésük jelentősen javítja a gyógyíthatóságukat, kezelhetőségüket, és a társadalmi szinten szűrésre elköltött összegek (a végül egészségesnek bizonyuló többség vizsgálati költségét is beleszámítva) megtérülnek a megnyert, jó minőségben élt életévekben az egyes betegeknél.

Például emlőrák szűrésre 45-65 éves kor között van lehetőség társadalombiztosítási támogatással, mammográfiával két évente. Régóta történik méhnyakrákszűrés, azonban még mindig sokkal kevesebben élnek ennek a szűrővizsgálatnak a lehetőségével, mint ahány nőnek 25 év fölött érdemes lenne. A vastagbélrákok szűrésére legtöbbször székletvér vizsgálat formájában (évente, egymás után több mintából) kerül sor, de a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok pontosabb felismerésére a bél endoszkópos (tükrözéses) vizsgálata, tehát a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) sokkal hatékonyabb lenne, de jelenleg (2012. április) hazánkban ilyen vastagbélrákszűrés társadalombiztosítási finanszírozásban nem történik, valamilyen betegséggyanú esetén végeznek el ilyen vizsgálatot. Olykor szerveznek melanomaszűrést országszerte, de az anyajegyeket átvizsgáló bőrgyógyászati vizsgálat egyénileg is kezdeményezhető.

Vannak úgynevezett menedzser-szűrések, amelyeket magán intézményekben lehet igénybe venni, s legtöbbször hasi ultrahang vizsgálatból, mellkas röntgenből, nőknél (bizonyos életkor felett) mammográfiából, EKG vizsgálatból, belgyógyászati vizsgálatból áll, amelyet kiegészíthet urológusi vizsgálat (pl. férfiaknál a prosztata vizsgálata), bőrgyógyászati vizsgálat stb. Ezeket viszonylag gyorsan lebonyolítják, még akár komolyabb képalkotó vizsgálatokkal is kiegészítve, ám ezek önköltséges, a szolgáltatások listájától függően egy-két tízezertől akár több százezres nagyságrendig is terjedő költségű vizsgálatok.

Az Ön esetében rendelkezésre álló szűrővizsgálati, illetve kivizsgálási lehetőségeket háziorvosával érdemes megbeszélnie, hogy ő mit lát indokoltnak és kivitelezhetőnek, aminek a megszervezésében segíteni is tud.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Daganat a szájban: miért nem veszik észre?
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rákmegelőzés: CT, MR szűrések?
Mennyit ér a tüdőszűrés?
Enzimes béldaganatszűrés
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?
Rákmegelőzés immunerősítővel?

Top