Szűrővizsgálat ilyen korban érdemes? (jelige: 25)

25 éves férfi vagyok, teljesen egészségesnek érzem magam, életem nagy részében sportoltam, most 1 év kihagyás után újra elkezdtem rendszeresen a sportot, nem dohányzom, ritkán iszom, odafigyelek az egészségemre. Soha életemben nem voltam még kórházban, de orvosnál sem nagyon (amikor voltam háziorvosnál elég rossz benyomást tett rám, nem nagyon érdekelte a problémám, szinte oda sem figyelt…). Több velem egykorú ismerősöm elhunyt már rákban és arra gondoltam, hogy kivizsgáltatnám magam, hogy van-e valamilyen bajom. A neten böngészve sehol nem találtam olyat, hogy például kórházakban létezik olyan, hogy rákszűrés ilyen idős korú emberekre, pedig elég sok helyen néztem. Amit találtam, azok mind magánklinikák voltak és úgynevezett menedzser szűrést ajánlottak nekem (kb. 100 ezer Ft).

Ez az alábbi vizsgálatokat tartalmazza:
– laborvizsgálat (májfunkciós panel, vesefunkció és ionok, alvadási faktor, vérzsír panel, vvt. süllyedés, teljes vérkép és teljes vizelet, TSH – pajzsmirigy stimuláló hormon, PSA és szabad PSA – prostata specifikus antigén-, széklet vér immunológiai kimutatása, valamint 12 elvezetéses nyugalmi EKG)
– belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
– hasi-és kismedencei, illetve carotis (nyaki nagyér) UH vizsgálat
– bőrgyógyászati szakvizsgálat
– neurológia
– urológiai kivizsgálás
– teljes szemészeti szakvizsgálat

A kérdésem az lenne, hogy ilyen idős korban érdemes lenne már elvégeztetni egy ilyen menedzser szűrést, vagy ráérek még ezzel, illetve hogy a fent felsorolt vizsgálatok megérnek-e 100 ezer Ft-ot? Vagy esetleg tudnának ajánlani valamilyen OEP által finanszírozott rákszűrést az egyes ráktípusokra, elsősorban az emésztőrendszer szűrése érdekelne.

Általános „rákszűrés”, amely több betegséget egyszerre szűrne, nincs hazánkban. Vannak Magyarországon is a társadalombiztosítás által finanszírozott szűrőprogramok (pl. méhnyakrák szűrés, 45-65 év között emlőrák mammográfiás szűrése stb.), de az Ön életkorában nincs olyan szűrés, amelyet az egész népességben érdemes lenne bevezetni a társadalombiztosítás terhére. Ugyanis szűrni azokat a betegségeket érdemes, amelyek elég gyakran fordulnak elő bizonyos nemben vagy életkori csoportban, van rá megfelelően érzékeny szűrőmódszer, s emellett a betegség korai felismerése jelentősen javítja a gyógyíthatóságukat.

Az Ön életkorában elsősorban a herék önvizsgálata javasolt, mert fiatal férfiaknál a hererák tartozik elsősorban azok közé a daganatos betegségek közé, amely részben ebben az életkorban jelentkezhet, részben korai felismeréssel jelentősen javul a hererákos betegek életkilátása, gyógyíthatósága.

Az úgynevezett menedzserszűrések többféle szempontból vizsgálják a szervezetet, nemcsak daganatos betegségeket találhatnak meg, de figyelnek a szív-érrendszeri betegségekre, anyagcsere eltérésekre stb. Az emésztőrendszer daganatai 50 éves korban kezdenek gyakoribbá válni, ezért sincs fiataloknak emésztőrendszeri daganatokra szűrés, hiszen ebben a korcsoportban szerencsére az ilyen daganatok ritkán fordulnak elő. Idősebb életkorban a tápcsatorna daganatainak egyik szűrési módszere a többszöri székletvér vizsgálat, emellett vastagbélrákok szűrésében szerepet játszhat a legmegbízhatóbb diagnózist adó vastagbéltürközés (colonoscopia) is.

A menedzserszűrésben felajánlott vizsgálatoknak természetesen a társadalombiztosítási ellátásokban is ára van, amelyet nem közvetlenül a beteg fizet, hanem az egyes emberek által befizetett társadalombiztosítási járulékokból összegyűlő közös pénzből az egészségbiztosító. A menedzserszűrésben felsorolt vizsgálatoknak, konzíliumoknak a szokásos egészségügyi ellátásban is van ára, ezt téríti meg a társadalombiztosító a kórházaknak. Az egészségügyi ellátásban egyre modernebb műszerekre van szükség, s emellett képzett munkaerőre, orvosokra, nővérekre…

Amit magánemberként meg tud valósítani, elsősorban az, hogy elmegy a háziorvosához, s átbeszéli vele, hogy milyen vizsgálatokat tud elvégezni vagy elvégeztetni, mit lát indokoltnak. Ezt befolyásolhatja az is, hogy az említett ismerősei vérrokonai-e Önnek, tehát esetleg olyan daganatos betegség alakult-e náluk ki fiatal életkorban, amelynél feltételezhető genetikai meghatározottság (ez a rákos betegségek kisebb százaléka).

Egy hasi-kismedencei ultrahang át tudja tekinteni a májat, epét, veséket, lépet, hasnyálmirigyet, húgyhólyagot, egyes ereket, prosztatát, egy kibővített vizsgálat akár a pajzsmirigyet, a heréket, ezek magánrendelésbeli ára jelenleg (2012. április) helytől függően összességében 15-20 ezer forint lehet. Egyes kiterjesztett laborvizsgálat is felhívhatja a figyelmet a szervezetben valamilyen elváltozásra, de ez sem tekinthető rákszűrésnek, az úgynevezett tumormarkerek sem alkalmasak erre, azokat a már kialakult betegségek követésére szokták használni (a PSA, a prosztataspecifikus antigén az egyik kivétel, ami szűrési eszköz is lehet, de ennek indokoltságához minimum meg kell még dupláznia éveinek számát).

Minden évben szoktak szervezni a nagyobb bőrgyógyászatokon melanoma szűrést, amikor átnézik és eltávolítják a gyanús anyajegyeket. Ha fogorvoshoz megy, ott a szájüreg is áttekinthető. Magánúton – százezres nagyságrendű költséggel – el tud menni akár PET CT vizsgálatra is, de ez sem javasolt kifejezetten szűrővizsgálatként, még az áttétes daganatos betegek közül is csak megalapozott orvosi indokokkal, bizottsági döntés alapján rendelnek el ilyen vizsgálatot.

Kiindulásként tehát mindenképp azt ajánljuk, beszéljen háziorvosával.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Daganat a szájban: miért nem veszik észre?
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szűrővizsgálat: hol lehet és mennyiért?
Rákmegelőzés: CT, MR szűrések?
Mennyit ér a tüdőszűrés?
Enzimes béldaganatszűrés
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?
Rákmegelőzés immunerősítővel?

Top