TBC mellett centrális térfoglalás 2.

Hálásan öszönöm a gyors válaszát! Éppen ma kaptunk egy zárójelentést és elbocsátást: az orvosok szerint minden nagyon rendben, hazaengedték. Az Ön véleményére azonban kíváncsi lennék, mert számomra nem teljsen megnyugtatóak.

A zárójelentésen a következők olvashatóak: Trachea ép. Bifurcatio kiszélesedett. Jobb főhörgő szájadéka erősen deformált, a lumen kb. felére szűkült. A trachea alsó szakasza jobbról domborodott. Jobb felső lebeny hörgő pontszerűen hegesen beszűkült (kefe anyag cytre, dirketre). Trachea bedomborodott, minta cytre. Dg: Indirekt tumoros jelek a jobb felső lebenyben és a főhörgő szájadékában, de a post tbc-s deformitás lehetősége sem kizárt. Transbronchiális tűbiopszia 2 db: erősen véres, kevés hengerhám és makrofág. Hörgőkefe 2 db, kevés neurofil granulocita pehelysejtek. Diagnózis: Malignitás nem igazolható.

Elnézést az elírásokért, 300 km-ről édesapám telefonon kénytelen diktálni. Kontrollt csak 1 hónap múlva írtak elő. Bár a tbc miatt ez nem egyszerű, érdemes esetleg máshol-más orvossal is vizsgálatokat végeztetni? Ön szerint tumor kizárásának tekintetében ez egy kielégítő lelet?

Ez a lelet azt mondja, hogy nem sikerült igazolni, hogy rosszindulatú folyamatról van szó. A hörgő beszűkülését okozhatja TBC és daganat is, ezért írják, hogy indirekt (közvetett) tumoros (daganatos) jelek a jobb felső tüdőlebenyben, de a TBC utáni deformitás (alakváltozás) sem zárható ki.

A hörgőfalon keresztül vettek tűvel biopsziát, illetve hörgőkbe bejuttatott kis kefével is igyekeztek lekapargatni sejteket a gyanús területről, de ezekben a citológiai anyagokban nem volt olyan sejt, ami alapján fel lehetne állítani a rosszindulatú daganat diagnózisát. Ezért írták le, hogy malignitás nem igazolható. Ugyanakkor ezek az eredmények sem zárják ki teljes bizonyossággal, hogy a gyanús árnyék mégis rosszindulatú daganat, az alapos kivizsgálás ellenére sem.

Mivel ennek a folyamatnak, ennek az árnyéknak a változását figyelni kell, valószínűleg ezért is várják kontrollra az édesapját. Kérhetnek más orvostól úgynevezett másodvéleményt az összes rendelkezésre álló lelettel, de ezt olyan helyen érdemes megtenni, ahol szintén rendelkezésre állnak a tüdő kivizsgálásának lehetőségei, tehát tüdőgyógyászati osztályon.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Előzmény:
TBC mellett centrális térfoglalás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés: tbc vagy daganat?
Mellkas CT: megnagyobbodott nyirokcsomók
Tüdő CT vizsgálati eredmény
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top