Terhesség, gyerek, sugárterápiával kezelt felnőtt

Prosztatarák kezelésére szolgáló sugárterápia után (közvetlen a kezelés után) utazhat-e a beteg egy autóban terhes nővel, illetve kisgyerekkel (3 éves)? Lehet valamilyen káros hatása a sugárterápiának a vele utazókra? És csontizotóp, illetve CT vizsgálat után?

A külső sugárforrásból adott sugárkezelésnek, illetve az átmeneti esetleges helyi („tűzdeléses”) kezelésnek, miután ezeket a sugárzó tűket eltávolítják a szervezetből, nincs olyan hatása, hogy a beteg sugárzóvá válna, és ezért ne szabadna a környezetében tartózkodni. Tehát nem veszélyes együttutazni a sugárkezelés után a beteggel.
 
A diagnosztikus izotóp vizsgálatok során rövid felezési idejű anyagokat juttatnak be a szervezetbe, amelyek fél nap után praktikusan lebomlanak, és ezt követően nem  jelentenek veszélyt a beteg környezetére. Az esetlegesen szükséges óvintézekdésekről általában szó szokott lenni ezeknek a vizsgálatoknak a beleegyező nyilatkozatában, amelyet a beteg a vizsgálat végzése előtt aláír, s amelyből kérésére esetleg másolatot is kaphat a vizsgálatot végző intézettől.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Részletes információk a prosztatarákról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőző-e a rákbetegség?
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek 2.
Kemoterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Sugár utáni terhesség
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Vigasztaló unoka

Top