Tojásnyi duzzanatok a mellekben (jelige: 20 éves)

Egy nagyon fiatal, 20 éves lány vagyok. 2007 novemberében fájdalmat éreztem a bal mellemben (ami a menstruációm előtt és alatt erősödött, de ez nálam mindig is kísérőtünet volt), aztán önvizsgálat alatt csomót is találtam benne. Nagyon megijedtem és elmentem orvoshoz, aki azt mondta, hogy a bal mellemben egy tojás nagyságú csomó van, de hogy a jobb mellemben is van, ezzel én nem is nagyon foglalkoztam, mert csak a bal fájt, így a jobbat nem figyeltem. De abban is van. Az orvos szerint ez csak duzzadt nyirokcsomó. Megnézte a hónaljamat is, illetve annak környékét, de ott sem talált semmit. Én az orvostól távozva megnyugodtam.

Viszont ezek a csomók azóta sem tűntek el, sőt én úgy érzem, bár az akkori állapotára már nem emlékszem, csak az orvos által említett tojás nagyságra, de szerintem azóta nőtt is mind a két mellemben. Fájni még mindig fáj, de csak a menstruációm előtt és az alatt, akkor meg is duzzad kicsit mindkét mellem, de szerintem ez természetes, külső elváltozásai nincsenek. Nem egyformák a melleim, de soha nem is voltak, és semmi különöset nem látok rajtuk.

A kérdésem az lenne, lehetséges, hogy esetleg mégis rosszindulatú daganatról van szó a növekedés miatt?

Ilyen fiatal életkorban nagyon ritkán fordul elő rosszindulatú emlődaganat. Nagy valószínűséggel jóindulatú elváltozásról van szó, mert a menstruáció előtti fájdalom sem jellemző tünete egy rosszindulatú daganatnak. Nagyon sok nőnél előfordul, hogy a menstruáció előtt a mell megduzzad és érzékennyé válik. Természetesen egy levél alapján nem lehet biztos diagnózist felállítani. Amennyiben azt gondolja, hogy a tapintott csomó növekedett, ismét forduljon orvoshoz, aki indokolt esetben emlő ultrahang vizsgálat elvégzését vagy más vizsgálatokat is javasolhat a tünetek tisztázása, illetve az Ön megnyugtatása érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomó a mellbimbóban
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Csomók a hónaljban, halogatás
Mammográfia 32 évesen
Hangárnyék a mellben

Top