Torokrákszűrés és torokrák örökölhetősége

Nagyon köszönöm a választ. Eger mellett lakok és szeretnék Budapesten egy torokrák szűrést végeztetni, de nem tudom hova forduljak és hogyan, kérem segítsenek nekem eligazodni, hogy hol fogadnak, ha nem ott lakok.

Még azt szeretném kérdezni, hogy a gyerekem 14 éves, neki kivették a garatmanduláját, azóta nem volt annyi probléma vele. De most valamiért begennyesedett és arcüreggyulladása is volt. A torok hátsó falán kis duzzanatok vannak, elég sok. A gyerekorvosnő azt mondta, szerinte azok mirigyek. Már meggyógyult, de azok nem múltak el, normális-e ez? Mit
jelenthet?

Kifejezetten olyan vizsgálat, hogy torokrák-szűrés nincs. Fül-orr-gégészeti (bizonyos onkológiai centrumokban fej-nyak-sebészeti) ambulancián végzett vizsgálat során zárhatják ki, hogy biztosan nincs-e kóros eltérés a torokban. Fej-nyaki daganatos, köztük torokrákos betegeket a szokásosnál nagyobb számban és arányban vizsgálnak azoknak a fővárosi onkológiai központoknak a fej-nyak-sebészetén, illetve fül-orr-gégészetén, ahol egyébként sugárterápiás lehetőség is van, ami fontos terápiás eszköz a fejnyaki daganatok kezelésében. Esetleg háziorvosa tud segíteni abban, hová kell beutaló, illetve hová érdemes fordulni egy panasz és tünetek nélküli kivizsgálási kérelemmel.

A gyermekével kapcsolatban szintén fül-orr-gégészeti vizsgálat lehetősége jön szóba, bár ebben az életkorban nem rosszindulatú daganatra gondol a szakember, főleg nem egy gyulladásos folyamat után. Így remélhetően egy esetleges fül-orr-gégészeti vizsgálat megnyugtató eredményt ad az ő esetében is.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”
Tévhitek a rákról (1.)

Előzmény:
Csókolózással terjedhet a torokrák?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Dohányzás, váladék, torokfájás, idegeskedés
Kaparás és csomóérzés a torokban: torokrák?

Torokrák tünete?
Gége-torok probléma

16 évesen lehetséges a torokrák?
Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top