Tüdő CT vizsgálati eredmény (jelige: lacimagdi)

Tüdő‘ CT vizsgálati eredményem a következő‘. A pajzsmirigy nem nagyobb. Pericardialis, pleuralis folyadék nincs. A nyelő‘cső‘ fala nem vastag. Kórosan megnagyobbodott lgl. nem látszik, a jobb hilusban néhány 1 cm-nél kisebb lgl. megfigyelhető‘. Az elülső‘ mediastinumban elzsírosodott, homogén, 9 mm sagittalis átmérő‘jű thymus persistens ábrázolódik. A jobb bázison a VIII. szegmentumban 17 mm-es minimális halmozást mutató hypodens, finoman köteges környezetű térfoglalás látszik. Vele összefüggésben 3 mm-es nodulus látszik. A csúcsokban kis kötegek, az I. szegmentumban 3 mm-es nodulus ábrázolódik. Az alsó lebenyekben dorsalisan enyhe interlobularis septum megvastagodás követhető‘, ez minimális fibrosisra utal. Egyéb kóros és góc a tüdő‘kben nem mutatható ki. A bronhusok nem tágak.

Vélemény: tu. pulm. l. d. susp.

Kérem, szíveskedjen segíteni, mit jelent ez az eredmény és mire számíthatok?

Ezen a CT leleten az látszik, hogy nincs a szívburokban és a mellhártya lemezek között folyadék (pericardialis és pleuralis folyadék nincs). A lgl a nyirokcsomó latin nevének (lymphoglandula) rövidítése. A mediastinum a gátorüreg, amely a két tüdő között elhelyezkedő rész a mellkasüregben, itt található a szív, a nyelőcső, a légcső, amely itt ágazódik el jobb és bal főhörgőre, s itt van a csecsemőmirigy (thymus) maradéka is.

A jobb tüdő alsó részén (alapján, a bázison), a VIII-as tüdőlebenyben leírnak egy 17 mm-es képletet, a véleményben erről azt írják, hogy tüdőrák gyanúját felkelti (tu pulm, vagyis tumor pulmonum). Az l.d rövidítés a lateris dextri, vagyis a jobb oldalra utal. A susp. rövidítés azt jelenti, hogy suspect vagy valaminek a suspiciuma, vagyis gyanúja áll fenn.

A tüdőben máshol, az I-es szegmentumban (vagyis a tüdő felső részén) is leírnak kicsiny, 3 mm-es göböt (nodulust), de erről nem lehet pontosan megmondani, hogy micsoda.

Ez alapján a lelet alapján további kivizsgálás szükséges, hiszen szövettani vagy citológiai bizonyíték szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mondani, tényleg a tüdő rosszindulatú daganatáról van-e szó. Azért is van szükség további vizsgálatokra, hogy kiderüljön, amennyiben valóban tüdődaganatról van szó, van-e máshol áttét, illetve áttétek hiányában tüdősebész konzíliumra is valószínűleg sor kerül az operálhatóság eldöntése érdekében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Tüdőrák
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top