Tüdő: pleurális folyadékgyülem (jelige: Attila)

Édesapám fulladásos tünetekkel került kórházba 2 héttel korábban. Képalkotó eredmények közül mellkas CT vizsgálata a következő leírást adta: jobb oldalon a rekesztől a csúcsig terjedő 80 mm legnagyobb vastagságú pleuralis folyadékgyülem van. Jobb o-n az alsó lebeny comprimalt. A jobb alsó lebenyi főhörgő az eredés után 20 mm-rel ugyancsak comprimalódott.

A látható tüdőparenchymában körülírt kóros képlet nem azonosítható. Az a.pulmonalisok kontrasztanyaggal homogénen telítődtek. Az aorta norm. tágasságú, falában meszes pakkok. A mediastinumban praetrachealisan 2 db 10 mm-es és néhány kisebb lgl.van. A mellékvesék szabályosak. A tu. sem zárható ki.

Fogalmam nincs mit tegyek, hiszen nem kaptam pontosan meghatározott, számomra érthető meghatározást. Apukám betegségével kapcsolatban csak annyit mondtak: nem zárható ki, hogy rákos! Kérem segítsenek értelmezni az eredményt. Kétségbe estem, hiszen lehet, hogy Apukám halálos beteg?

Csak ez az egyetlen lelet nem elegendő annak eldöntéséhez, hogy rosszindulatú daganatos (rákos) betegségről van-e szó, vagy valami más okozott a mellhártyalemezek között nagy mennyiségű folyadék-felszaporodást (pleurális folyadékgyülemet). Ez a mellkasüreget a hasüregtől elválasztó rekeszizom magasságától a tüdőcsúcsig tart, és vastag rétegben van jelen a mellkasüregben, összenyomja (komprimálja) az alsó tüdőlebenyt, és az oda vezető nagy hörgőágat.

A gátorüregben (mediastinum), vagyis a két tüdő közötti részben a CT vizsgálat nem mutatta meg, hogy van-e valahol elsődleges tüdőráknak tekinthető góc a tüdőben, ezért mondták az orvosok, hogy a nagy mennyiségű folyadékgyülem miatt felmerül rosszindulatú betegség gyanúja (vagyis nem zárható ki), de egyelőre ezt biztosan alátámasztó bizonyíték (ez alapján a lelet alapján) nem áll rendelkezésre.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkas CT: megnagyobbodott nyirokcsomók
Tüdő CT vizsgálati eredmény
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top